Provinciale Zeeuwse Courant op het web

Normaal høkt voort

De Achterhoekse rockgroep Normaal speelt zaterdag in de Zeelandhallen te Goes. De formatie bestaat 25 jaar en viert dat met een concertreeks en twee nieuwe cd's. Het optreden in Goes is het enige in Zeeland dit jaar. Zanger en boegbeeld Bennie Jolink (53) denkt voorlopig niet aan ophouden.

De combinatie dialect en popmuziek is geen eendagsvlieg gebleken. Sinds het midden van de jaren'70 scoorde Normaal enkele tientallen hits. 'Oerend Hard' was in 1977 de eerste. De dubbelzinnige titel van de nieuwe cd Van tied tut tied, die in juni verscheen, verwijst naar de leeftijd van de band, maar ook naar de afbeelding van twee borsten in de boinnenkant van het hoesboekje. Vrouwen blijven een belangrijk thema in hun muziek, evenals motoren. "In drie liedjes op de nieuwe cd spelen motoren en snelheid een rol", aldus motorliefhebber Jolink. Op 2 oktober komt ook een cd uit met akoestisch werk de titel Effe zitten. "Net als Van tied tut tied komen daar bijna alleen nieuwe liedjes op te staan", zegt Jolink. "Wij willen niet zo'n worden die hitcompilaties uitbrengt om een gebrek aan inspiratie te camoufleren. De inspiratie voor het maken van nieuwe liedjes blijft. Natuurlijk heb ik ook wel eens periodes waarin ik minder schrijf, maar ik heb ook dagen waarop de liedjes als vanzelf komen. Wat dat betreft is het bij mij net als met het weer. Soms is het lang droog, maar altijd komt er ook weer regen", aldus Jolink.
De Zeeuwse formatie N8werk verzorgt het voorprogramma. De rockgroep vergaarde onder de naam Surrender in Zeeland bekendheid vanwege hun in plat Zeeuws gezongen nummers over "Mientje van den diek' en 'Jannes op z'n Jawa'. Surrender bezong ook het lot van Ille die last heeft van zijn grote teen en gewaarschuwd wordt voor medisch falen. (Ille pazzop, want je been da gaet'r of).

Alledaags
N8Werk (Nachtwerk) zet die lijn door en bezingt alledaagse dingen zoals een bezoek aan een grote doe-het-zelfzaak. (Ik mó nae de,Praxis toe, omdat ze dae in rieven doe). De band speelde al eerder in het voorprogramma van Normaal en op het Mosselrockfestival. N8Werk bestaat uit zanger Johan (Jewannes) van de Swaluw, gitarist Kees Wondergem, drummer Fons van Swaal, keyboard/accordeonspeler Bart Hoogesteeger en mondharmonicaspeler Richard Eversdijk.

Concert: Normaal in de Zeelandhallen Goes, zaterdag vanaf 20.15 uur met in het voorprogramma N8werk

terug naar Normaal

Deze pagina is bijgewerkt op