BEWAORSMIENSE


De Bewaorsmiense is een vereniging in het land van Maas en Waal die de streekcultuur levendig houdt. Daartoe zijn drie werkgroepen opgericht. De werkgroep Streektaol houdt zich bezig met het verzamelen van zoveel mogelijk gesprekken door middel van interviews. De werkgroep Boederij en laendschap richt zich op het behoud en herstel van landschapselementen.
De werkgroep Cultuur wil door middel van muziek, cabaret en toneel de taal en gebruiken in de streek weergeven. Deze werkgroep heeft daartoe al twee keer een voorstelling georganiseerd.
In 2003 werd de revue Maos en Waol gee plaet opgevoerd in de kernen Druten en Beneden-Leeuwen. Ook de groep Bloak werkte aan deze voorstellingen mee.
In april 2005 werd De zoone van Toone opgevoerd. Aan deze voorstelling werkten de volgende spelers mee: Nicky van Hout, John Snaphaan, Peter Engelbard, Huib Seepers, Leny Hol, Mark van Dinteren, Wilma Peters, Carla van Gelder, Emiel Lemmers, Frans van Hulst, Henk Peters, Annie Melssen, Hans van Oijen, Harold van Elk, Harry Jansen, Jan Salet, Jan van Maurik, Josť Gremmen, Lenie Schneider, Ria Winkels, Thea Reijers, Theo Vos, Toniek van Hulst, Tonnie van Maurik, Henk van Elk, Rinus Heinemann, Ineke Salet, Ria van de Velden en Theo Verhoeven.
Anton Hol uit Beneden-Leeuwen was de tekstschrijver en regisseur. Voor de muziek zorgden Thijs Vos (accordeon), Jeroen de Heuvel (accordeon), Jan Willems (gitaar), Janine Willems (viool) en Sander Willems (slagwerk).
In 2007 zullen er 8 voorstellingen worden opgevoerd van de volksmusical Het testament van Ome Hent. De productie werd ook deze keer geschreven en geregiseerd door Antoon Hol.
Daarna volgden nog de voorstellingen Vur spek en spruite (2011) en Klaore Aerremoeij (2013).


BEWAORSMIENSE en de PERS

in 2005:

'De zoone van Toone' al lang uitverkocht

in 2010:

Koninklijke waardering voor Hol

in 2013:

De Maas & Waler dat ben ik

BEWAORSMIENSE op het INTERNET:

de BEWAORSMIENSE heeft een eigen plek op internet !

Deze pagina is bijgewerkt op