JOHANNA VAN BUREN


Johanna Frederika van Buren (Hellendoorn, 20 december 1881) werd geboren in een timmermansgezin. Ze werkte als naaister; een vak waarin ze later ook andere meisjes opleidde. Weer later werkte ze op een postkantoor.
Ook schreef ze gedichten in het Nederlands. Pas op haar zesenveertigste begon ze met het publiceren van gedichten in het dialect. Tot 1961 schreef ze wekelijks een rubriek in het Dagblad van het Oosten. Johanna van Buren maakte vooral gedichten over de streek en de natuur in een beeldende poŽzie die ook ruimte aan de fantasie overliet. Ze schreef in het overgangsdialect van de grens tussen Salland en Twente.
Johanna van Buren overleed in Ommen op 17 januari 1962. Bij de herdenking van haar honderdste geboortedag werd in Hellendoorn een standbeeld onthuld.
Haar leedties zijn nog steeds geliefd bij een groot publiek. De Sallandse groep Muppetstuff gebruikt teksten van Johanna van Buren.

Door de Stichting Johanna van Buren wordt om de drie jaar de Johanna van Buren Cultuurprijs uitgereikt aan iemand die zich bijzonder verdienstelijk maakt voor de streekcultuur in Oost-Nederland.
Winnaars van deze prijs waren onder anderen Herman Finkers, Willem Wilmink, Marga Kool, Joke Wanschers-Eshuis, Bennie Jolink en DaniŽl Lohues.


JOHANNA VAN BUREN en de PERS:

in 2005:

'Zingen in je moerstaal maakt je kwetsbaar'

in 2006:

Bennie Jolink ontvangt prijs voor streekcultuur
Jolink heeft er nog steeds zin in

in 2007:

Dolend Kompas

in 2010:

Noaberoamd in de Kroon

DISCOGRAFIE:

CD:

"Johanna van Buren, dichteresse in oonze moderspraoke"

PUBLICATIES:

"Verzamelde gedichten" (Enschede, 1981)

Over Johanna van Buren:

Jan Bouwhuis: "Johanna F. van Buren: dichterschap en dialect" (Enschede ,1981)

Deze pagina is bijgewerkt op