ANDRÉ BLOEMEN


André Bloemen (1941) woonde in Kaulille (B) en was wiskundeleraar. Hij verzamelde vooral Nederlands-Limburgstalige muziek omdat er in Belgisch Limburg veel minder aandacht was voor streektaalmuziek. Op die manier legde hij de grootst bekende collectie Limburgstalige dialectmuziek aan. Zijn verzameling bestond uit cassettebandjes, schellak-, vinylplaten en cd's.
Met zijn collectie streektaalmuziek ontwikkelde Bloemen zich tot dialectmuziekhistoricus op het gebied van de Limburgse steektaalmuziek. Vanaf 2000 presenteerde hij een wekelijkse rubriek in het programma Station Zuid van de regionale omroep L1. In 2001 verhuisde hij naar het programma Plat-eweg van presentator Henk Hover. Van zijn rubriek Oet de aw doos kwamen bijna 500 afleveringen voorbij. In 2013 stopte hij met zijn rubriek wegens een verslechterde gezondheid.
Bloemen presenteerde ook programma's voor diverse Belgische vrije radiozenders. Daarin inteviewde hij onder meer verschillende artiesten.
Het werk van Harry Bordon had zijn speciale belangstelling. Met Henk Hover en Sef Derks richtte hij de Stichting Luisterrijk Limburg op om het verzamelde werk van deze Limburgse troubadour uit te brengen. In 2003 werd de verzamel-cd 't Kapelke uitgebracht.
André Bloemen is op 21 februari 2017 overleden.


ANDRÉ BLOEMEN en de PERS

in 2002

Limburg mie landj dankzij de piraat

in 2004

Harry Bordon

Deze pagina is bijgewerkt op