STREEKTAALMUZIEK

IN

NEDERLAND


Streektaalmuziek op het web

Wiebe
Delta
(Marista, MCD 16307)

Opvallend is de driehoek met zijden van zevenentwintig en een halve centimeter. Het is de verpakking van de eerste schijf van het nieuwe trio rond Wiebe Kaspers. De pianist speelde zich al eerder in de kijker als begeleider van Gé Reinders en Syb van der Ploeg. Maar toen hij zijn Friese versie van Fields of gold wilde lanceren, stak de oorspronkelijke schepper, Sting, daar helaas een stokje voor.
Drie is het sleutelgetal van de cd. Kaspers verloor zijn conservatoriummakkers Daan Slagter (bas) en Florian de Hollander (slagwerk) niet uit het oog en dus maken zij het drietal compleet. Op de schijf zijn nog meer combinaties met het getal drie verborgen.
Toch kent Delta slechts liedjes in twee talen: Engels en Fries. De soms zelfs dubbeltalige popsongs zijn in uiteenlopende vormen gegoten. De kwaliteitsmuzikanten schuwen daarbij het symfonisch karakter niet. De songs zijn stuk voor stuk krachtig. Vooral Help, help, help en Flean Marianna, flean (een cover van Alanis Morissette) beklijven. Elske de Wall en Syb van der Ploeg drukken met hun bijdrage in respectievelijk Make me yours en Sjoch it ljocht een duidelijk stempel op de cd.
Prima muziek dus. Maar die hoes krijg ik maar moeilijk opgeborgen. Of was dat misschien juist de bedoeling?

Joop van den Bremen
terug naar Wiebe

Deze pagina is bijgewerkt op