STREEKTAALMUZIEK

IN

NEDERLAND


Streektaalmuziek op het web

NNB
Bjusterbaarlik hurd
(Marista, MCD 9630)

De naam van de band is 'Noch Net Bekend'. Toch maken Wilco en Brend Kingma samen met Gosse Pieter de Vries al zo'n vijf jaar wonderbaarlijk harde muziek. Die is inderdaad stevig maar de zang blijft redelijk verstaanbaar met veel ironie en parodie. Daar zijn de jongens wel voor te porren. Hoewel het bier soms rijkelijk vloeit, krijgt de duistere kant van die brandstof voor de band in Drank toch ook een plekje.
De liefde voor Friesland is onvoorwaardelijk. Dat komt onverbloemd uit de teksten naar voren. Grutte Pier lijkt zelfs de beschermheilige van de drie. Een uitvoering - met publiek - van Frysk bloed tsjoch op! is bovendien een van de drie traktaasje-tracks.
Johnny Cash staat bij de band eveneens op een voetstuk. Tussen de strakke drumslagen en de snerpende elektrische gitaar klinkt soms een banjo. Van countrymuziek is echter volstrekt geen sprake. Hoewel er enkele rustiger nummers passeren, is rechttoe-rechtaan punkrock het handelsmerk van NNB. Bij optredens krijgt het drietal ongetwijfeld niet alleen het publiek maar zelfs de tent nog aan het hossen.

Joop van den Bremen
terug naar NNB

Deze pagina is bijgewerkt op