De Telegraaf op het web

Hakkuh op z'n Fries.....

door MARIE-THÉRČSE ROOSENDAAL

GAASTERLÂN-SLEAT, vrijdag
Z'n haar dunt van nature, xtc -„hoe heet dat spul ook al weer?" - verwart-ie met lsd, zijn muziek is jazz, jazz en nog eens jazz en dan toch een house-cd halfvol-zingzeggen!?!

BURGEMEESTER GAASTERLÂN-SLEAT
'RAPT' MEE OP GABBER-CD

We hebben het over niemand minder dan burgemeester Wiebe Pitlo, de enige echte gabber van het Friese Gaasterlân-Sleat. Thuis op de ouwe-jongens-krenten-brood-golfbaan én op de hakken-en-zagen-houseparty!
De vroede vader grinnikt er vergenoegd om. „Mijn vrouw zei eerst: gut-oh-gut. Nu vindt ze het leuk. Ik hou wel van het houseritme, maar niet te hard want dan bonkt het m'n oren uit."
Bij burger Sjerp Jaarsma kan Pitlo geen kwaad doen. De duim gaat omhoog bij deze blonde, kort van stof zijnde Viking: „Zó'n man. Ik belde hem op een zaterdagavond tien uur thuis of hij mee wilde 'housen' en hij zei spontaan ja. En dat voor één flesje whisky.„

Lofzang
De 33-jarige chauvinistische en bevlogen Fries kwam onlangs op het idee een cd-tje te maken: „Een lied van een gedicht - meer een lofzang op ons dorp - van Fedde Schurer. Deze tekstdichter, overigens reeds lang overleden, was er niet zo maar eentje: hij kreeg het voor elkaar dat men zich voortaan voor de rechtbank in Leeuwarden in het Fries mocht verdedigen."
Hij zet het cd-tje op. Voor een Hollander als Scandinavisch klinkende klanken vullen het café. „Volgezongen door Geertsma's Eigen, een familiekoor dat al generaties meegaat, voorheen als De Dobber. Het lied is overigens in het oud-Fries." Tijd voor het tweede nummer. Weg zoetgevooisd, slaapwiegend geluid. Een kleuter kruipt geschrokken onder een tafeltje, vingertjes in de oortjes. Kedoeng, kedoeng, kedoeng. Een doffe, bonkende dreun, bijna bars klinkt het koor. De hűrde hűsútfiering (harde house-uitvoering) van Myn Gaasterlân.
Tussendoor, in korte stiltes klinkt de warme bruine whiskystem van de eerste burger: 'Niet zeuren, zet die plaat aan!' en verder rappend 'wat 'n herrie, wat ben ik blij dat het in Gaasterlân normaal een stuk rustiger is...'.
Wiebe Pitlo lacht: „Achter die tekst sta ik voor de volle honderd procent." Expres rapte hij in netjes Nederlands:„ Ik ben hier al 14 jaar burgemeester, versta iedere lettergreep Fries, maar spreek het nooit. Daarvoor moet je 'n kronkel in je tong hebben! En Friezen wijzen je op elke fout... Vandaar! Fries spreken zou mijn zelfvertrouwen drastisch ondermijnen."
Producer Sjerp Jaarsma, serieus: „Het inspreken in de studio was zo maar, binnen vijf minuten gepiept. Tussen neus en lippen door, net na een vergadering. Die man is een natuurtalent."
Pitlo glimt blij-tevreden boven de blauwkringelende sigaar: „Van het totaalresultaat moest ik heel even naar adem happen. Nu vind ik het mooi. Maar mij ligt jazz beter in het gehoor! Eerst New Orleans zien, en dan sterven. Ik ben er wel al geweest maar dan ga ik nog maar een keer."

En probeert vervolgens breedsprakig op VVV-achtige wijze uit te wijden waarom zijn gemeente zo uniek is. Sjerp Jaarsma is 'm voor: „Dat komt door onze burgemeester."

terug naar Geertsma's Eigen

Deze pagina is bijgewerkt op