Friesch Dagblad op het web

Troubadours op zomertoer

Eastermar/Surhuzum-- Jaap Louwes, Piter Wilkens en Doede Veeman draaien in de zomermaanden overuren als Friese troubadours. De agenda van de drie zangers en liedjesschrijvers is knap volgepland. Zaterdag waren er onder meer optredens in Eastermar en Surhuzum.

Louwes en Wilkens verschoven vanwege het drukke zomerseizoen de voorbereidingen voor het maken van nieuwe cd's naar latere data. Louwes, Wilkens traden zaterdag op de laatste dag van de geslaagde spelweek in Surhuzum. Zij werden daarbij voorafgegaan door de Groninger troubadour Sijtse Scheeringa uit Niehove: Groninger liedjes als 'Myn olle Puch' en 'Gruggo-mobieltje' passeerden de revue in de feesttent.
Jaap Louwes uit Haulerwijk is content met de zomerdrukte::"Je kinne wol sizze dat it aardich drok is. Ek de kommende wintermoannen liket it ek goed. Ik prebearje wol foar novimber myn nije cd ôf te krijen". Van zijn nieuwe cd gaf hij alvast een voorproefje met liedjes als Skobberdebonke en Kameleon.
Met de voor hem zo bekende losse aanpak, wist Louwes het publiek in Surhuizum te boeien, vlak nadat Piter Wilkens zijn gitaar en muziekinstallatie had opgepakt om naar Eastermar af te reizen. De Marssumer had toen het optreden in Surhuizum er al op zitten met bekende liedjes als Sjongersbloed, Famkes en Open Manta.
In Eastermar trof Wilkens Doede Veeman die in, zijn voormalige woonplaats het publiek gekluisterd hield aan zijn Friese luisterliedjes. Wilkens kon bij aankomst zich gaan opmaken voor enkele duetten met Veeman. Het betrof een paar liedjes van de-cd 'Skodzje foar it brûken een samenwerkingsproject van Veeman, Wilkens, Henk Louwen en Simon Dijkstra.
Nou lijkt zo'n potpourri hartje zomer op het terras van café 's Lands Welvaren misplaatst. Maar liedjes als 'Moeke's koek en sopiekream' gingen erin als koek na een zware Elfstedentocht. Enkele terrasgasten bleken de tekst goed te kennen en zongen zonder enige schroom mee.
" It is de lêste jierren hieltyd populêrder wurden, dy Fryske ferskes en dat is in goede saak", zo vond Wilkens. Na het 'zomerreces' duikt hij de studio in om een waardige opvolger te maken voor 'Sjongers bloed'. "Dat moat gjin haastklus wurde. It moat goed en it duorret tink ik oant jannewaris foar't de cd klear is"


Deze pagina is bijgewerkt op