Friesch Dagblad op het web

Friese muziek op Zweedse radio

De Zweedse landelijke radiozender P2 besteedt morgenavond in een uur lang aandacht aan Friestalige muziek. Dat gebeurt in een programma over muziek in Europese minderheidstalen, dat is opgezet naar aanleiding van de laatste editie van Liet Ynternasjonaal in Leeuwarden. Dat heeft een woordvoerder van Stichting Liet gisteren gemeld.
Onder de titel Frisisk všrldsmusik (Friese wereldmuziek) wordt een uur gepraat over Friestalige muziek en zijn er Friese liedjes te horen. De programmamakkers Petra Quiding en Helena Lopac zochten voor het programma Friese muzikanten als Eddy Dykstra, Nynke Laverman en Piter Wilkens op en spraken met muziekkenners als Beart Oosterhaven en Jan Ottevanger.
Het viel de Zweedse programmamaaksters op dat Frieze muzikanten zich vaak laten inspireren door muziek van elders. Zo maakte Piter Wilkens Friese bewerkingen van het Zweedse reportoire van Cornelis Vreeswijk en liet Nynke Laverman zich voor haar albums inspireren in Portugal, Mexico en MongoliŽ. Volgens Petra Quiding lijkt het Fries soms ook behoorlijk op het Zweeds.
De programmamaaksters bezochten afgelopen herfst en winter alle deelnemers van Liet Ynternasjonaal in hun thuisland. Het programma over Frysl‚n is de zesde aflevering in een serie van tien. Op de website van het radioprogramma (http://sverigesradio.se/ p2/musihkka) is in het Zweeds meer informatie te vinden over de Friese muziek.


Deze pagina is bijgewerkt op