Drachtster Courant op internet

Debuutcd Streksum

Doede Veeman ontvangt eerste exemplaar

Wolkom. Dat is de titel van de eerste cd van Streksum. Doede Veeman mocht vrijdagavond in een vol 't Smelnehûs het eerste schijfje in ontvangst nemen.

DRACHTEN - Streksum wordt gevormd voor vijf vijftigers die in de regio Drachten woonachtig zijn. Zanger Henk de Leeuw, Marten Krist (gitaar en zang) en Kees van der Ploeg (gitaar, zang en accordeon) kwamen in 2007 bij elkaar. Henk de Leeuw wilde gedichten op muziek zetten en Doede Veeman gaf hem het beslissende duwtje in de rug. Muzikaal was de muziek te dun en daardoor werd gezocht naar uitbreiding door Jeroen Brakelé (basgitaar) en Bauke Visser (drums).
Peije Dei vormde vorig jaar het debuut. „Het ging wel aardig, al was er niet zo veel publiek op het Museumplein. De doorslag gaf eigenlijk een optreden in café Overwijk in Tijnje. Daar kregen wij veel goede reacties", aldus Bauke Visser. Op de cd staan twaalf nummers. Henk de Leeuw tekent voor alle teksten en in de muziek heeft iedereen een bijdrage geleverd. De muziek is een mix van diverse stijlen, rock'n roll, jazz en blues, country en folk. „Het is een mengeling van stijlen. Alle jongens komen uit een andere richting. Henk bijvoorbeeld uit de blues en ik uit de funk jazzhoek." Streksum heeft nu voldoende repertoire om vaker op de treden. Op 20 maart staat de groep in Bakkeveen in het voorprogramma van Leap Day. Dat de eerste cd aan Doede Veeman is aangeboden is niet toevallig, vertelt Visser. „Henk beschouwt hem als de nestor van de Friestalige muziek."

Jan Benus
terug naar Streksum

Deze pagina is bijgewerkt op