Friesch Dagblad op het web

Zaterdag internationale editie van songfestival Liet

‘Liet International:
festival van festivals’

Het Friese songfestival Liet heeft een wat suffig imago van grijze folksingers en troubadours. Onterecht vindt Onno Falkena, medeorganisator van het het festival. ,,De afgelopen jaren heeft er veel verjonging plaatsgevonden.”

Door Paul van Berlo

Liet had inderdaad een wat oubollige uitstraling, zegt Falkena. ,,Maar na een kritische evaluatie hebben we besloten de formule aan te passen.” De jury bepaalt niet in één keer wie er aan de finale van het festival mag meedoen, maar er zijn verschillende voorrondes, waardoor ieder origineel liedje live ten gehore wordt gebracht. ,,Zo zagen we afgelopen jaar veel deelnemers van de Popacademie en werden de voorronden ook goed bezocht.” Ook in het buitenland zijn minderheidstaalfestivals populair. ,,In Udine (Italië) werd eerder dit jaar een festival gehouden voor Italiaanse, Oostenrijkse en Zwitserse minderheidstalen, in een uitverkocht theater. En de winnaars van de publieks- en juryprijs van dat festival staan zaterdag in De Harmonie in Leeuwarden.”
Zaterdag is de internationale uitvoering van Liet, met de beste muziek gezongen in een minderheidstaal. Wie daar staan, is per land bepaald door een festival zoals Liet of aangewezen door een jury. ,,Liet international is eigenlijk het festival van festivals”, zegt Falkena. Nadat de internationale uitvoering van het festival zijn oorsprong kende in Fryslân in 2004 is het er dit jaar weer terug. ,,Maar nu weten we al dat het festival volgend jaar in Inverness (Schotland) wordt gehouden, en voor 2011 zijn de eerste gesprekken met Udine al geweest. Door samenwerking met een aantal partners is er meer continuïteit gekomen in de organisatie.”
Het festival herbergt bands uit Ierland, Italië, Duitsland, Finland, Frankrijk, Letland, Spanje, Rusland en natuurlijk Fryslân. Nieuw dit jaar is dat het niet slechts een liedjesparade is van steeds een enkel nummer, maar dat bands ook de gelegenheid hebben om zichzelf te presenteren in een korte set. ,,Na het festival dat van 20.30 tot circa 21.30 uur duurt, spelen de bands op drie podia in De Harmonie waar het publiek, met een biertje in de hand, langs kan zappen. Na ongeveer een uur wordt dan in de grote zaal de winnaar van publieks- en juryprijs bekendgemaakt.” Onderdeel van de juryprijs - uitgereikt door cultuurgedeputeerde Jannewietske de Vries - is dat de winnaar wordt uitgenodigd om te spelen op het Friese Befrijdingsfestival.
Het festival trekt inmiddels flink wat aandacht uit het buitenland. Nieuwszender CNN Europe zendt zelfs een cameraploeg. Daarnaast wordt het festival geregistreerd door Omrop Fryslân die het live uitzendt op internet en in de kerstvakantie ook op televisie, en een Ierse TV-zender volgt de Ierse deelnemer Fiach, die in zijn vaderland als veelbelovend nieuwkomer wordt gezien. Falkena: ,,De line-up is muzikaal interessant, met rap uit Sardinië en rap in het plat Duits, rock, folk en ballads.” Eerdergenoemde Fiach speelt rockmuziek en brengt enkele dagen voor het festival zijn eerste album uit. Uit Italië komt Lino Straulino. Hij is dé troubadour van Friulië die al tien albums vol zong met prachtige balladen en protestliederen op vaak poëtische en humoristische teksten. Een grootheid in Noordoost-Italië, daarbuiten nauwelijks bekend. Straulino stapt niet graag in een vliegtuig en komt daarom met de auto naar Leeuwarden.
SomBy is een rockband uit Fins Lapland, van ver boven de poolcirkel. SomBy bestaat grotendeels uit kleurrijke gákti geklede jongedames. Recentelijk werd de band versterk met enkele jonge mannen, die zich op dezelfde wijze uitdossen. De Fofftig Penns komen uit Berlijn waar ze gelden als een van de verrassendste nieuwkomers. Ze rappen in het plat Duits, een taal die veel lijkt op het Nederlands. Naar verluidt is de Nederlandse hiphopband De Jeugd van Tegenwoordig een belangrijke inspiratie voor de Duitsers.
De overige deelnemers aan Liet International van dit jaar zijn Latgalische band Sovvalniks uit Letland, folkband Sattuma uit Rusland, Sunrise Noot Secular, een jonge Gaelic rockband uit Schotland, Dr. Drer en CRC Posse dat hiphop brengt in de taal van het Italiaanse eiland Sardinië de uit Asturië (Spanje) afkomstige zanger Alfredo Gonzalez en zijn band.

Compromisloze muziek
De Friese deelnemer is Leeuwarder Laurens van der Meulen die met zijn project It Langstme en de Dea dit jaar tot winnaar van Liet werd gekozen. Hij twijfelt wat als hem wordt gevraagd of hij er zin in heeft. ,,Op zich wel, maar ik heb net een EP uitgebracht (Miggen) en ben druk bezig met de voorbereidingen voor een voorstelling die ik samen met het Fries productiehuis popcultuur maak. De muziek daarvoor heeft een hele andere wending genomen en het liedje dat ik voor Liet deed, staat voor mij al wat in het verleden. Ik vind het dus wel moeilijk, want ik sta met één voet in het nieuwe en met één voet in het oude.”
Over zijn kansen om het festival te winnen weet hij weinig. ,,Ik maak zelf compromisloze muziek, dus dat is altijd lastig, maar als het publiek er achter gaat staan, zoals vorig jaar bij Liet, dan is dat prachtig. Verder heb ik geen tijd gehad om me te verdiepen in de andere deelmeers, maar ik hoorde dat die rappers van Sardinië erg goed zijn. Ik hou trouwens toch niet zo van die competitiewereld, welk liedje nou het beste is.”

| Liet International, zaterdag in De Harmonie in Leeuwarden. Meer info: www.liet.nl
| De EP ‘Miggen’ van It Langstme en de Dea is gratis te downloaden op itlangstmeendedea.bandcamp.com

terug naar It Langstme en de Dei

Deze pagina is bijgewerkt op