Dagblad van het Noorden op het web

INTERVIEW • SYB VAN DER PLOEG (41) SLAAT OP 'HEILIG VUUR' NIEUWE WEGEN IN

‘Syb onderscheidt zich
van De Kast'

Syb van der Ploeg (Dokkum, 1966) werd voor gek verklaard, toen hij vijf jaar geleden de hitmachine De Kast inruilde voor een onzeker, Engelstalig avontuur met Spanner. Toch heeft de zanger nooit spijt gehad van zijn keuze. "Een mens heeft elke fase in zijn leven nodig." Met de Fries- en Nederlandstalige cd Hillich Fjoer/Heilig Vuur keert hij terug aan het hitfront.

Door Martin Groenewold

LEEUWARDEN . Zelfs in Leeuwarden, hoofdstad van zijn geliefde Friesland, is Syb van der Ploeg een bezienswaardigheid. Als de zanger zijn kenmerkende bos krullen om de deur van Caf Wouters steekt, zijn via de spiegels alle blikken op hem gericht. Zelfs de bediening is even van slag als 'die jongen van De Kast' zijn eerste kop thee bestelt.
Tot vijfjaar geleden was die situatie nog extremer. De Kast behoorde tot de meest succesvolle bands uit de Nederpop. "Het was fantastisch", zegt Van der Ploeg, "totdat ik voelde dat ik steeds vaker overschakelde op de automatische piloot. De bezieling was weg. We besloten een jaar rust te nemen, maar al na twee maanden was duidelijk dat ik veel langer nodig zou hebben om al mijn plannen te verwezenlijken."
Terwijl De Kast het met een andere zanger (Jan Tekstra) probeerde, en qua populariteit een gestaag dalende lijn inzette, richtte Van der Ploeg zijn pijlen op Spanner. In dat Engelstalige project kon hij zijn voorliefde voor hardere muziekstijlen kwijt. De band maakte twee cd's. "Vooral in Duitsland lebben we ontzettend veel gespeeld", zegt de 41-jarige zanger. "Maar commercieel hebben we geen potten kunnen breken."
Van der Ploeg werd de vaste vervanger van hoofdrolspeler Henk Poort in Rembrandt de Musical, speelde Scaliger in de rockopera Nostradamus- The Fate Of Man van Kayak en bracht samen met Mirjam Timmer, Edward Reekers en Julian Thomas een avondvullende voorstelling met Amerikaanse Westcoast-muziek. "Motel Westcoast was erg inspirerend om te doen", zegt Van der Ploeg. "Vooral de Eagles-invloeden hoor je terug op mijn nieuwe plaat."
De voorloper van dat album, Als Ik jou Zie, staat inmiddels hoog in de Top 40. Van der Ploeg spreekt van een 'overgangssingle'; een nummer waarin een stevig, nieuw bandgeluid wordt neergezet, dat niet te radicaal breekt met het succesrepertoire van De Kast. "Natuurlijk streef ik naar een eigen, herkenbaar geluid", zegt de zanger. "Zoals Phil Collins met Genesis anders klinkt dan op zijn soloplaten, zo onderscheidt ook Syb zich van De Kast."
Door te werken met andere muzikanten en met topproducer Gordon Groothedde (Beth Hart, Intwine, I.O.S.) gaat dat vrijwel automatisch. Vooral Emmenaar Jeff Zwart drukt een belangrijk stempel op het soms Coldplay-achtige geluid, als gitarist en (mede-)componist van verscheidene nummers. "Ik werk nu met mensen die cum laude zijn afgestudeerd aan het conservatorium, muzikanten die de topbands voor het uitkiezen hebben. Door veel op te treden weet ik ze al drie jaar aan me te binden. Daar ben ik trots op. Samen halen we het onderste uit de kan."
Heilig Vuur verschijnt in een eerste oplage als dubbel-cd. Van der Ploeg nam alle nummers tweetalig op, met de tweede schijf Hillich Fjoer tot gevolg. "Het kostte zeker twee maanden extra werk. En-op-n vertalen bleek vaak onmogelijk. En de koortjes moesten opnieuw worden opgenomen, afgezien van de eh- en aah-klanken."
Zo'n veertig liedjes sneuvelden in het uiteindelijke selectieproces. Nummers die vaak al tijdens optredens hun waarde hadden bewezen. Daarentegen werd het opvallendste stuk van de plaat - het theatrale, door het Metropole Orkest begeleidde 8 Baan - nog in een vrij laat stadium toegevoegd. Van der Ploeg: "Het is ons meesterstuk, een epos noemen we het zelf. Samen met Maarten Peters ben ik eraan begonnen, en later hebben we Gordon Groothedde erbij gehaald. Je hoort al onze helden voorbijkomen: Boston, The Eagles, maar ook Journey en Queen. Het nummer duurt negen minuten en 28 seconden, ofwel acht minuut 88. Als het aan mij ligt wordt 'ie op 8-8-'08 op single uitgebracht.”
Hoe blij Van der Ploeg ook is met zijn nieuw ingeslagen wegen, zo nu en dan staat hij weer met zijn oude vrienden van De Kast op het podium. Hij sluit zelfs niet uit dat er ooit een nieuwe Kast-cd verschijnt. "Ieder van ons is in zekere zin gevormd, gelauwerd, maar ook getekend door De Kast", zegt hij. "Maar als we elkaar nu treffen, zijn we weer meer dat bandje van vroeger dan toen we in de grote stadions stonden. Ook wat dat betreft is onze pauze erg goed geweest."

• CD-PRESENTATIE

De cd 'Hillich Fjoer/Heilig Vuur' van Syb van der Ploeg wordt op woensdag 12 maart gepresenteerd in Poppodium Romein, Leeuwarden. De plaat verschijnt bij Foreign Media Music. De theatervoorstelling 'Alles uit De Kast en meer' staat op 27/3 in De Tamboer, Hoogeveen. Andere optredens: 30/3 Mediamarkt, Leeuwarden; 17/5 Pompstee, Roden (Motel Westcoast).

terug naar Syb van der Ploeg

Deze pagina is bijgewerkt op