Leeuwarder Courant op het web

Een nieuwe Anneke Douma
zonder woonschip

LEEUWARDEN - Vanuit alle weilanden rond Leeuwarden lacht ze de weggebruiker tegemoet, Leeuwarder zangeres Anneke Douma. Kondigde ze een tijd ge leden aan het wat rustiger aan te zullen doen; ze is weer terug. Ze stond op de Fryske Music Night, in december trad ze op met drie andere Friese diva's er zondag geeft ze een nieuwjaarsconcert in de Harmonie. Daar zijn die weilandborden voor.

We dachten dat je gestopt, was?
„Ik heb gezegd, ik wil alleen nog maar leuke dingen doen. Er dit is en blijft leuk, net zoals het project Elaganca (met dochter Agnes Sambrink, jazzzangeres Elly May en haar zuster Carin Seegers, red.) en de Fryske Music Night, met dat geweldige publiek. Dat vond ik er nog het mooist van, het enthousiasme van het publiek."

Dat ben je toch gewend?
„Je blijft altijd onzeker, altijd. En op zo'n avond zie je weer wat dat Woanskip met mensen doet, hoe iedereen meezingt - daar doe ik het echt voor."

Denk je dan niet: alweer dat Woanskip?
„Nee, nee, nee, al heb ik het misschien wel duizend keer gezongen. Kijk ik ga het niet hier thuis onder de douche zingen want dan komt het mij de keel uit. Ik doe het omdat het zo herkenbaar is voor het publiek."

Zijn deze concerten je come back? Of ben je nooit weggeweest?
„Niet echt. Ik ben en blijf zangeres. Zondag is ook de presentatie van mijn nieuwe cd, begin vorig jaar kwamen ze bij me met een voorstel daarvoor, en ook dat is dan toch weer leuk. Ik heb een burn-out gehad en als dit dan op je pad komt... Ik heb nu natuurlijk wel een doorleefde stem. Ik ben geen achttien meer en ik haal ook geen vier, vijf octaven meer, maar dat heeft ook zijn charme."

Hoeveel octaven haal je dan?
Na drie operaties? Nou... Anderhalf met veel kunst en vliegwerk en veel power. Het vraagt fysieke kracht, dus ik moet mezelf in acht nemen en op tijd naar bed."

Wat houdt dat nieuwjaarsconcert in?
„De presentatie dus en het optreden met andere artiesten, mijn dochter Agnes, met Piter (Wilkens), Gurbe (Douwstra), Marius (de Boer) en Femmes Vattaal."

Er staan allemaal covers op die cd.
„Ik was gevraagd voor een country-cd, er staan nu nummers op van Willie Nelson, Kris Kristofferson, Mark Knopfler... Het is een heel andere Anneke vind ik zelf."

Hoe dan?
„ Ik heb altijd cd's gemaakt met 'De Wâldsang' en zo. Dat ging altijd heel veel over de liefde of de verloren liefde. Maar op mijn leeftijd ga ik geen liedjes meer zingen met 'ik hou van jou ik blijf je trouw'. (Schiet in de lach) Ik heb nu veel ervaring op dat gebied. Dit zijn mooie teksten, met een mooie inhoud, in het Fries vertaald door Jochgum Dijkstra."
En als het publiek zondag roept dat ze het 'Woanskip' willen horen?
„Nee. ik werk met een orkest van vijftien mensen, daarmee hebben we al deze nieuwe liedjes ingestudeerd. Maar niet het 'Woanskip'."


Deze pagina is bijgewerkt op