Leeuwarder Courant op het web

Bands touwtrekken om
Beatles in het Fries

LEEUWARDEN - Elke week oefent de Leeuwarder artiest Rinke Schroor met zijn band op een rijtje Beatles-songs, maar dan in het Fries. ‘Lit it sa', ‘Net te beteljen' en ‘Jochem kom werom' moeten klinken als echo's van de successen ‘Let it be', ‘Can't buy me love' en ‘Get back'.
Maar tot zijn schrik hoorde Schroor gisteren van Marista-labelbaas Marius de Boer dat ook Ernst Langhout binnenkort vier Friese Beatlesnummers uitbrengt. ,,Marius wist dat wy der mei dwaande binne, wÍrom hat er neat sein?''


Echtgenote Wietske Schroor vertaalde een reeks Beatles-hits, waaronder ‘Help' (‘Help, do witst ik ha dy nedich - help - al liket alles fredich'). De band hoopt rond mei een cd uit te brengen en is voor de distributie aangewezen op Marista van Marius de Boer.
Door de Friese Lennon-nummers van Langhout wordt het gras hun voor de voeten weggemaaid, vreest Schroor. De Boer begrijpt de teleurstelling van Schroor, maar zegt dat er geen boze opzet in het spel is. ,,Langhout syn cd-tsje hat te krijen mei it Fryske Boekewikegeskink.''
Schroor ziet Langhouts project als concurrentie, maar volgens De Boer valt dat wel mee. De Friese Beatlessongs van Langhout hebben te maken met het Friese boekenweekgeschenk van Koos Tiemersma. ,,Dat boek hjit ‘Mind games' nei de ferneamde plaat fan John Lennon. Der komme wat jŻntsjes dÍr't Tiemersma foarlÍst en Ernst Langhout en Johan Keus wat Lennon-nŻmers spylje. DÍr moast eins noch gau in cd-tsje fan komme en dÍr ha se my foar benadere.'' De snelle productie draagt als ondertitel ‘De keukentafel-tapes'.


Deze pagina is bijgewerkt op