Leeuwarder Courant op het web

Griet Wiersma wil met
Fries niet in dialectlied

WOUTERSWOUDE - Het leek zangeres Griet Wiersma uit Wouterswoude eerst een leuk idee: een single over dialecten, waarop regionale beroemdheden ieder twee regels in hun eigen streektaal zingen. Maar haar man Leo sloeg alarm.
Hij vond dat ze het niet kon maken, in de Friese taai zingen op een plaatje over dialect. „En hy hat gelyk", vindt Griet Wiersma. Dus belde ze initiatiefnemer en producent Wilfried Poorthuis uit Enschede om haar medewerking in te trekken.
Poorthuis maakt zijn single vanwege de maand van de dialecten en streektalen. Hij toonde begrip voor de weigering van Wiersma, en vroeg vervolgens of ze dan een minder bekende Friese artiest voor hem wist.
„DÍr haw ik wol om lake. Hy snapte it noch net. Ik haw hom ķtlein dat it Frysk in erkende taal is. In plaatsje mei ‘Dialect, dialect’ yn it refrein, dÍr past it Frysk net tusken."
Wiersma heeft al gemerkt dat haar nu hooghartigheid wordt verwezen. Op webforums zijn de discussies over taal en dialect meteen losgebarsten. Maar als ze wel had meegewerkt, zou dat haar door Friezen zijn aangerekend, denkt ze.
De zangeres komt wel met een alternatief: samen met de Biltse zanger Rintje Kas heeft ze een plaatje gemaakt over de streektaalvarianten binnen Friesland. Zij als W‚ldpyk, hij als Bilkert, die als Friezen toch door een deur kunnen. Het plaatje op de wijs van 'I got you babe' (Sonny and Cher) komt 9 maart uit.

terug naar Griet Wiersma

Deze pagina is bijgewerkt op