Friesch Dagblad op het web

Kleurig panorama van Friese muziek

HESSEL FLUITMAN

Zoals alle jaren is Tsjoch een caleidoscoop van bekende namen. Van aankomende talentjes in Sjoch op Tsjoch, die proeven van de sensatie om op het toneel te staan en ervaren wat er kan gebeuren als je een muziekinstrument bespeelt. En van muzikanten van wie je verder eigenlijk het hele jaar (bijna) niets hoort of ziet. Vaak liefhebbers die vooral veel samen oefenen, om zo nu en dan goed voor de dag te kunnen komen. Daar hebben ze machtig veel plezier in. Maar optreden! Daar gaat het om. Op de kop af zestig groepen en solisten presenteerden zich afgelopen zaterdag in De Lawei in Drachten en als je op de website van Tsjoch kijkt, vind je een veelvoud van namen van muzikanten die lid zijn van Tsjoch.
Dit jaar werd voor het laatst een verzoek aan de deelnemende muzikanten gedaan om een liedje van een grote popheld in hun programma op te nemen. De Stones waren de hekkensluiters. Er waren weer vele songs van deze pre-vutters te spotten. Niet zelden met een mooie Friese vertaling. Adrie de Boer maakte van Time is on my Side : De tiid sil it leare . En Piet Kok had met zijn tambourineman Roelof Reineman een volledig Stonesprogramma samengesteld onder de naam The Little Red Roosters .
Sido Martens deed de eerste single van ze: Come on . Helemaal Stones, helemaal Martens. Doede Veeman en RemoliNo hadden heel stiekem in een suite met een doina, de Parrebeam en nog wat Schots, de melodie van Paint it Black verborgen. Rockgroep Xigatze had dat ‘s middags al in vol ornaat uitgevoerd. Zo werd die rode draad een leuke puzzel.
Frappant was dat meerdere artiesten in twee verschillende groepen optreden. Wander van Duin bijvoorbeeld gaf met zijn oude Cotton Green-maat Wyger Smits, als duo onder de naam Hollewaai, een verrassend optreden met liederen van Richard Thompson en van Townes van Zandt. Onder de naam Huys ter Duyn was hij met de dobrospeler René Tweehuysen aktief in Ierse ballades en de blues. René Tweehuysen had weer een tweede optreden met Alan Laws als The Mudbirds. RemoliNo speelde ook twee keer, waaronder in een optreden met Doede Veeman. Allerlei combinaties, die voor de liefhebbers prachtige muziek maakten.
Er waren zaterdag zes zalen waar in een strak tijdschema werd gespeeld. Variërend van elektrische popgroepen tot intieme stekkerloze liedjeszangers. Afhankelijk van je voorkeur, kun je rustig de hele middag en avond in één zaal blijven zitten en een schitterende muziekdag hebben. Met allerlei emoties. Soms kreeg je een onvermoed inkijkje in het leven van de muzikant, zoals bij Gerard Nijborg toen bleek dat de muziekset bestond uit liedjes van zijn nieuwe cd. Die staat vol met songs die door hun sociale betekenis heel dicht bij hem staan en die door de ziekte van zijn vrouw voor hem nog meer diepgang hebben gekregen. Muziek als de kurk waar je op blijft drijven.
Vooral in de Grote zaal waren de kanonnen in de Friese liedjeswereld gepland: Gurbe Douwstra zong daar zijn welbekende liedjes, Bouke van der Woude zijn licht ironische en zeer humoristische liedjes, zorgvuldig en lichtvoetig begeleid door bassist Cambell Forbes, gitarist John Eskes en slagwerder Hans Sambrink. Nanne (Kalma) en Ankie (van der Meer) zongen er vanzelfsprekend hun liedjes, uiteraard weer met een nieuw meezingliedje.
Voortdurend is bij al die groepen en muzikanten het plezier in het muziekmaken van de gezichten af te lezen. Tijdens het winterseizoen zijn door de hele provincie Tsjochkonserten geprogrammeerd. Daar kun je dat plezier opnieuw meemaken.
Festival: Tsjoch 29 met zestig groepen en solisten
Plaats: De Lawei, Drachten
Belangstelling: circa 1000 bezoekers


Deze pagina is bijgewerkt op