FRANEKER COURANT


Optreden SoulDada op Raadhuisplein

FRANEKER - Het Raadhuisplein in Franeker is vrijdag 11 augustus de plek waar van 19.00 tot 21.00 uur SoulDada speelt. De naam SoulDada refereert aan het Portugese woord 'saudade', een bijna niet te vertalen begrip dat duidt op een gevoel van gemis, verlangen, heimwee. Initiator Herman Woltman combineert Braziliaanse muziek met populaire stijlen zoals soul en funk. De composities worden door zes Friese musici uitgevoerd en zijn in diverse talen geschreven. (Fries, Nederlands, Frans. Engels. Portugees).
De recensies over de 1e Cd van SoulDada zijn lovend. In 2006 werd de interesse gewekt van de nationale media: o.a, een live optreden in het muziekcafé op radio 2, Met het oog op morgen, Spijkers met koppen en Album focus op radio 1 waren het gevolg.
De muzikanten die meespelen zijn Wytze van der Meer - Basgitaar/zang (gespeeld met oa Jan Akkerman. Madeline Belt); Paul Bergman - Toetsen (toetsenist van Sieb, docent aan div. muziekscholen), Bas Bouma - Drums (The sniff); Anne-Lie Persson - Zang ( Nightshift, Soul Vaccination, docent aan div muziekscholen); Cathrienus Herrema - Saxofoon (om utens); Herman Woltman - Gitaar/zang (Nynke Laverman, Douwe Heeringa, Maaike Schuurmans
Na zijn studie aan het conservatorium richtte Herman de groep Saudade op. Enkele hoogtepunten waren het televisieoptreden met tango's van Astor Piazzolla voor NCRV programma Markant Nederland en het programma Document van de KRO. Herman componeerde 12 liedjes voor de groep Spoetnik die in 1996 werden opgenomen in de Groene Weide studio van Hessel. De Cd Skylge werd in eigen beheer uitgegeven en was binnen een half jaar uitverkocht.
Naast het musiceren in soul/funk groepen wordt hij gevraagd voor compositie opdrachten. De Friestalige Cd rūnom feest en liedjes als Mare van tekstschrijfster Baukje Wytsma zijn het gevolg.- Herman richt in 2000 Om Utens op en krijgt als prijs bij een Fries festival een theatertour langs de Friese steden. Nynke Laverman zingt Herman 's composities.- De Friese fado Cd Sielesālt van Nynke Laverman komt de album top 50 binnen. Herman heeft compositorisch een groot aandeel in deze Cd. Er volgen televisieoptredens o.a. in BVD en Paul de Leeuw. Het hoogtepunt is het 25 jaar jubileum van de Koningin in Den Haag. Herman speelt met Nynke en percussionist Marnix Stassen In Film Eilandgasten.- Herman's Cd Souldada wordt album focus op radio 1 en krijgt veel regionale en landelijke airplay. Hij speelt in 2006 op de nieuwe Cd van Nynke Laverman - De maļsfrou en de nieuwe Cd van Douwe Heeringa - Brel.

terug naar SoulDada

Deze pagina is bijgewerkt op