20 maart 2006
Provinciale Zeeuwse Courant op het web

Rapduo Beand Baas & Smarige Skep
uit Drachten verovert Nederland

Zingen in Fries is overtuigender

van onze redactie binnenland

De Kast had met In Nije Dei een grot hit, Twarres verdiende met Werbisto zelfs de eerste plaats in landelijke hitlijsten en nu zijn er Beand Baas & Smarige Skep. Het rapduo uit Drachten scoort met het Friese nummer Wacht op Foarútgong op muziekzenders The Box en TMF. „Er wordt gedaan alsof uit Friesland alleen boeren komen. Maar als de mensen hier komen, vinden ze het toch wel leuk. We willen het Friese volk vertegenwoordigen.”

Beand Baas & Smarige Skep zijn in het dagelijks leven Berend Visser (19) en Klaas Jansma (18). Hun artiestennamen hebben geen betekenis, maar moesten zo Fries mogelijk klinken. Waar muziek tegenwoordig als product wordt verkocht en artiesten worden gecreëerd, kwamen Visser en Jansma toevallig in de spotligths. „Ik werd vorig jaar gebeld door Jort den Hollander, een documentairemaker. Hij zocht een Friese rapper", zegt Visser. En zo begon de carrière van de twee heren.
In Drachten zijn al tijden plannen voor een gebouw met daarin poppodium Iduna, theater De Lawei en muziekschool Meldij. De besluitvorming daarover duurde architect Riek Bakker te lang en daarom moest er een filmpje komen waarin de plannen werden gepresenteerd.

Reacties
Beand Baas werd gevraagd daar een liedje bij de maken om ook het geluid van jongeren door te laten klinken. „We hebben Wacht op Foarútgong in twee dagen opgenomen. Mijn broer Siep heeft de beat gemaakt", vertelt Visser trots. Met het filmpje erbij was ook meteen een videoclip klaar en het duo stuurde die in december op naar The Box. ,,Ik was op wintersport en toen ik terugkwam kreeg ik enorm veel reacties. Het nummer was wel vijftien keer per dag te zien", zegt Visser.
De rolverdeling tussen de vrienden is helder. Visser is de stoere van het stel en rapt stevig. Jansma is de rustige en zingt de bij zijn karakter passende melodielijnen over de beat. Beiden willen met muziek hun brood verdienen. Die droom kan werkelijkheid worden, want het tweetal tekent binnenkort bij een platenmaatschappij. Ze willen zich niet de wet laten voorschrijven door de platenindustrie. „We willen de lat hoog leggen en ons blijven ontwikkelen. Een platenmaatschappij kan daarbij helpen, maar verder willen we zelf bepalen wat we muzikaal doen.

Cultuur
We worden door mensen die er verstand van hebben vergeleken met Rowwen Hèze. Niemand verstaat er iets van, maar iedereen zingt het mee. En het is toch een stukje cultuur uit Nederland. We gaan daarom ook niet in het Engels of Nederlands zingen, dan zijn we niet meer geloofwaardig."
De heren weten dat het succes van Wacht op Foarútgong een vervolg moet krijgen om een vaste plek op de bühne te krijgen. Voor de zomer willen ze hun eerste single uitbrengen.
Beand Baas & Smarige Skep treden vooral tijdens de weekeinden op in Noord-Nederland, maar inmiddels komen er ook de aanvragen ook uit de rest van Nederland. ANP

terug naar Beand Baas & Smarige Skep

Deze pagina is bijgewerkt op