Friesch Dagblad op het web

Tsjoch: ronddwalen tussen folk en pop

HESSEL FLUITMAN

Voor de 28ste keer werd zaterdag in De Lawei in Drachten het muziekfestival Tsjoch gehouden. Dit jaar met een grote inbreng van niet-Friese groepen.
Bij het binnenkomen kom je in de grote foyer voor de Straatmadelieven te staan, die de ondankbare taak hebben om het spits af te bijten. Dat doen ze zalig ordinair. Je moet er even aan wennen, maar dan ís het ook leuk. Hierna is het podium in de foyer bijna twee uur lang gereserveerd voor jonge, Friese muzikanten: de jeugd die wil laten horen hoe ver ze zijn. Heel stimulerend.
Voor de liefhebbers van akoestische en semi-akoestische muziek is het ’s middags een must om rond te zwerven. De kleinschalige, akoestische muziek is vaak leuker dan het elektrisch versterkte werk van de grootschalige bands. Je komt al ronddwalend van alles tegen. De Tango bij Geppy Haarsma, de intieme Keltische folk van The Reel World, die heerlijke Oudhollandse muziek uit de zeventiende en achttiende eeuw van De Zoete Inval en het Kwartet muzikanten uit West Friesland, dat zo veel werk van die muziek maakt. Zoals elk jaar, zijn Ankie van der Meer en Nanne Kalma ook van de partij. Nu in Kaito, de groep met liedjes in Esperanto.
De onvervalste country & western en Amerikaanse folkmuziek bij Gerard en Compagnie in de Kleine zaal krijgt een warm applaus. Even later zal Gerard Nijborg met Kalis laten horen waar je terechtkomt als je elektronische versterking in je muziek toelaat en de voorkeuren van de overige leden van de band evenveel ruimte geeft: bij stevig rockende popmuziek. Voor popmuziek moet je trouwens in de zaal van de aanpalende muziekschool zijn. Daar is het popgeweld ‘gestald’. Vaste gast is Om ‘e Noard. Ze zijn druk bezig om een synthese te bewerkstelligen tussen pop en hiphop. De band is dan wel een mooi flexibele rhytmebox geworden. Ze doen dat binnen het thema over de generatiekloof. In januari komen ze met het volledige programma naar buiten.

Verrassend
Een verrassende inbreng levert de Noord-Hollandse groep Maalstroom met gitaar en viool, fluit en klarinet in de frontlinie. Hun geluid mixt zich heel mooi evenwichtig. Ook een verrassend optreden verzorgen Bauke van der Woude en Campbell Forbes, al jaren vaste gasten op Tsjoch. De liedjes van Bauke zijn een mix van ernst en luim; fris en opgeruimd gebracht. Het feit dat John Eskes met zijn gitaar meespeelde (,,bij de vijfde keer op Tsjoch mag je wel wat extra’s doen’’, vond Bauke) bleek een verrassing ín de verrassing.
Mijn hoogtepunt: De Stroatklinkers met hun jaren vijftig country & western en de in het Gronings gezongen liedjes. Fenomenaal, wat een live groep. Dat had je veel eerder moeten weten.
Op Tsjoch mis je veel: je kunt immers maar bij één van de vijf podia tegelijk zijn. Daarom is het zo mooi dat er het komend seizoen 22 concerten in de provincie zijn om uitgebreid van de verschillende groepen te genieten.

Gebeurtenis: Tsjoch 28
Plaats: De Lawei, Drachten
Belangstelling: ongeveer 1000 bezoekers


Deze pagina is bijgewerkt op