Friesch Dagblad op het web

Zoutloze variaties; nu uit balans

Wiggele Wouda

Aan het Nederlandse cabaret- en variétéfirmament neemt hij een bescheiden plaats in als een provinciale mengeling van André van Duin, Henk Elsink, Piet Bambergen, Herman Finkers en een zweem van Toon Hermans. Maar in het Friese taalgebied is Teake van der Meer absoluut de kleine ,,grote” man die met zijn humor voor veel mensen een groot plezier betekent.
De Zwaagwesteinder weet met zijn praatjes een beeld op te roepen waarin het merendeel van de Friezen zich pijnloos herkent. Omdat wat hij brengt op toneel, van alle dag, ietwat plat, rebels tegenover de gevestigde orde en vooral pretentieloos is. Of zoals hij dat al jaren zelf zegt: ,,Jûn gjin ynhâld, beste minsken. Of sieten jimme der soms op te wachtsjen?”
Nee, het publiek van Teake van der Meer verwacht geen politieke statements, geen ingewikkelde grappen of maatschappelijk doordrenkt cynisme. Ze verwachten een aangename verpozing samen met de gangmaker. De lach is gegarandeerd; is het niet met het tekstueel schetsen van huiselijke tafereeltjes, dan wel met balorige sketches compleet met pruik en dameskleding.

Geheime zenderlied
In zijn nieuwe programma Efkes wat Oars is dat niet anders. Ook hier is hij de conférencier en de fratsenmaker die aan de keukentafel van moeder de vrouw zijn belevenissen en zijn eigen uitgesproken vraagtekens plaatst bij de alledaagse gebeurtenissen uit het dorp en de streek. Wat dat betreft is de titel het enige dat veranderd is vergeleken bij zijn vorige shows.
Toch is dat niet helemaal waar. Het aandeel van zijn twee variétékompanen, zangeres Griet Wiersma en goochelaar Minze Dijksma is groter dan voorheen. Met name dat van Wiersma. En het is de vraag of dat nu wel zo’n goede keus is. Zij zingt in het genre van het betere geheime zenderlied. Niets op tegen - hoewel soms onverstaanbaar en bij tijd en wijle dodelijk eentonig - maar met drie, vier versjes van haar heb je het wel gehoord. Met haar langdurige verschijning haalt ze de show totaal uit balans.
Daardoor treedt Van der Meer te kort voor het voetlicht om deze voorstelling een personality-show te laten zijn. Want per slot van rekening komt men alleen voor hem. Een regisseur had hier wonderen kunnen doen. Slechts vier nummers zijn voor rekening van Van der Meer, waarvan twee (Gauke de visser en de schoudervrouw) zelfs voor zijn niveau te potsierlijk zijn. De Friese humorist is namelijk op zijn sterkst als hij gewoon op het toneel staat en vertelt in zijn eigen vertrouwde tongval.
Je vraagt je af waarom hij dat niet verder uitbouwt. Waarom heeft hij een schnabbelzangeres en een zoutloze goochelaar nodig om een programma te maken? Teake van der Meer laat in deze show zien dat hij eindeloos kan variëren op - zo langzamerhand - volksthema’s die zo zachtjes aan echt aan sleetsheid onderhevig zijn. Het succes van Teake van der Meer, is Teake van der Meer zélf!

Voorstelling: ‘Efkes wat oars’ met Teake van der Meer, Griet Wiersma en Minze Dijksma
Plaats: Harmonie, Leeuwarden
Belangstelling: uitverkocht

terug naar Teake van der Meer

Deze pagina is bijgewerkt op