14 mei 2003
Provinciale Zeeuwse Courant op het web

Natuurlijk, Jan heeft een
andere stem dan Syb

Een nieuwe zanger, een nieuwe drummer én een nieuwe single. Na het vertrek van boegbeeld Syb van der Ploeg en drummer Nico Outhuyse werkt de Friese band De Kast voortvarend aan een doorstart.

Nee, hij lijkt in niets op Syb van der Ploeg. En nee, hij gaat geen enkele moeite doen om dat te veranderen. Zanger Jan Tekstra (38) mag dan de nieuwe frontman zijn van De Kast, hij is bovenal zichzelf. Geen lange krullen, maar een vrijwel kale schedel. Geen prototype van een popidool, wel een goeie en ervaren zanger.
De drie 'oude' Kast-leden zijn blij dat ze Tekstra hebben ontmoet. Toetsenist Kees Bode: „Hij was de juiste man, op de juiste plaats, op de juiste tijd. We zagen het al een poosje aankomen dat Syb de band zou verlaten. Hij zat niet lekker meer in z'n vel. En uitgerekend bij ons allerlaatste optreden in Friesland, eind november in Thialf, liepen we Jan tegen het lijf." Tekstra, die als soloartiest enkele (Friestalige) cd's opnam en voor Marco Borsato onder meer 'Het Water' en 'Je Hoeft Niet Naar Huis Vannacht' componeerde, zat eigenlijk helemaal niet te springen om Syb van der Ploeg op te volgen. „Ik heb heel intuďtief 'ja' gezegd. Pas daarna besefte ik waaraan ik begonnen was. Tot nu toe heb ik altijd zelf kunnen bepalen wat ik deed. Zo had ik voor de komende zomer al een baan aangenomen als schipper op een skűtsje. In de wintermaanden zou ik dan weer liedjes gaan schrijven en een beetje optreden. Maar spijt heb ik niet; deze stap voelt heel natuurlijk aan."
Dat zegt ook drummer Fokke de Jong (40), die de afgelopen veertien jaar bij de Achterhoekse band Normaal drumde. „De vooroordelen over en weer zijn nogal hevig", constateert de geboren Groninger. „De fans van Normaal vinden het vreemd dat ik bij 'die mietjes van De Kast' ga spelen. En de fans van De Kast denken dat ze een houthakker hebben binnengehaald. Nou ja, toen ik 1989 bij Normaal kwam, schreef een fan, uit Limburg nota bene: 'Hij zal best kunnen drummen, maar wat moeten we met een buitenlander?"' In een oefenruimte in het Friese Heeg bereidt De Kast zich voor op een tournee, die op 14 juni begint in De Teatertún in Riis. Vrijwel dagelijks wordt er gerepeteerd. Tekstra: „Ik kende alleen de hits van De Kast, dus ik ben eerst maar 'ns alle platen gaan beluisteren. Ik verbaasde me over de schat aan mooie liedjes die er op staat. Vooral de debuutplaat, Alles Uit De Kast, is te gek. We spelen er vijf liedjes van.'' Bode: „De nummers die Jan uitzocht, hadden we in de meeste gevallen al heel lang niet gespeeld. Het repertoire is dus behoorlijk omgegooid."
Tekstra: ;,We zijn echt rücksichtslos te werk gegaan. Zelfs hits als 'Woorden Zonder Woorden' en 'Raak' hebben het niet overleefd. 't Zijn prima liedjes, maar niet geschikt voor mij. Ik wil er geen Soundmixshow van maken; als ik iets zing, moet ik het kunnen uitdragen."
De nieuwe single, 'Reis Nei De Sinne' (Reis Naar De Zon), is vorige week uitgekomen. Het nummer klinkt vertrouwd, mede door de inbreng van de 'vaste producers' Henk Temming en Sander van Herk. „Natuurlijk heeft Jan een andere stem dan Syb" zegt Kees Bode. „Maar ook de oude nummers klinken allesbehalve vreemd als hij ze zingt."
De bandleden zijn zich ervan bewust dat De Kast mogelijk fors aan populariteit heeft ingeboet door het vertrek van Syb van der Ploeg. Daarom is veel optreden het eerste doel. Jan Tekstra: „In onze omgeving weten de meeste mensen wel dat De Kast doorgaat. Maar de rest van Nederland is daar waarschijnlijk helemaal niet mee bezig. Ik kijk niet vreemd op als ze me over een jaar vragen wat ik toch met m'n krullen heb, gedaan."

Martin Groenewold

De single 'Reis Nei De Sinne' van De Kast is uitgebracht door Coast to Coast. Meer informatie op www.dekast.nl.

terug naar De Kast

Deze pagina is bijgewerkt op