3 november 2000
Provinciale Zeeuwse Courant op het web

Twarres staat op één

Mirjam (18) en Johan (19) van Twarres kijken elkaar voor elk antwoord even aan. De n vult de ander aan. Het tweetal is helemaal op elkaar afgestemd, en niet alleen in de muziek. Het duo staat sinds deze week op de eerste plaats van de top honderd met het Friestalige nummer Wr Bisto.

Wanneer is het allemaal begonnen voor Twarres?
Johan: "Dat weet ik precies uit m'n hoofd, 2 november 1998. We deden toen mee aan onze eerste talentenjacht."
Mirjam: "Die hebben we dus gewonnen. Na nog een paar talentenjachten, wilden we meer. Dus hebben we, meegedaan met Liet 99, een Fries songfestival. We wonnen met Wr Bisto de tweede prijs en de publieksprijs. Zo is het begonnen."
Jullie zongen al wel veel langer samen. Wat was jullie eerste liedje?
Beiden: "Op een onbewoond eiland!
Johan: "Tijdens een schoolfeest moesten we allebei een couplet zingen van Kinderen voor Kinderen. Was wel lachen om die beelden onlangs terug te zien. Allebei helemaal ineengekrompen en verlegen. We waren ook nog maar zeven!
Mirjam: "Vanaf dat moment gingen we vaker samen spelen en later ook zingen. Sinds die eerste klas lagere school zijn we onafscheidelijk."
Waar komt jullie muzikaliteit vandaan?
Mirjam: "Ik kwam als kind al overal in huis instrumenten tegen en die moet je dan wel uitproberen. Een vriend van mijn broer heeft me de basisakkoorden geleerd, want noten leren lezen lukte gewoon niet. Nu heb ik mijn eigen notenschrift ontwikkeld."
Johan: "Bij ons thuis werd alleen gezongen. Veel Simon & Garfunkel. Verder speel ik geen instrumenten en kan geen noten lezen. Eigenlijk begrijp ik alleen die van Mirjam."
Waar ergerje je aan?
Mirjam: "Pas waren we in een programma en ik kon meelezen wat de presentator ging zeggen. Daar stond zoiets van 'ze komen rechtstreeks van het plattenland'. Dat vind ik zo erg. Veel mensen denken bij Friesland alleen aan weiland met gras, een boerderijtje, gras, gras, een boerderijtje. Terwijl het net zo is als in de Randstad, alleen de mentaliteit is anders."
Wat deden jullie voor Twarres?
Johan: "Ik heb wat bijbaantjes gehad, achter de kassa, als verkoper en in de horeca in de bediening en als kok. Ik sportte ook veel. Vooral met turnen was ik erg fanatiek en ik speel nog steeds graag toneel. Dus mensen van de televisie: mocht de muziek niets worden..."
Mirjam: "Ik werkte in een winkel. En ik teken en schilder nog steeds veel. Waarschijnlijk ga ik ook de tekeningen maken voor ons albumboekje."
Hoe schrijf jij je teksten, Mirjam?
"Dat gaat eigenlijk de hele tijd door. Als er weer iets minder leuks gebeurt, krijg je gelijk weer inspiratie. Sommige teksten zijn te persoonlijk, die kan ik niet uitleggen. Maar iedereen mag erin horen wat 'ie wil."
Wat betekent de tekst Wr Bisto?
Mirjam: "Het gaat over iemand die heel ver weg woont, met wie het zo leuk was dat je elkaar weer wilde zien. Het liep gewoon niet zoals het moest, en toen heb ik het wel eens keihard uitgeschreeuwd van: waar ben je nou! Hier ben ik, waar ben jij, het is te lang geleden, laat maar zitten, weet je wel?"
Komen er ooit ook nog teksten van Johan?
"Ik ben wel met teksten bezig, maar niet pers voor Twarres. Meer om dingen van me af te schrijven. Mirjam en ik weten dus echt alles van elkaar. Toen ik weer ergens mee zat, zei Mirjam dat ik mijn problemen eens moest opschrijven. Dat heb ik gedaan. Wie weet dat we ze ooit nog gebruiken."
Het debuutalbum van Twarres is al voor de helft opgenomen. Mirj am en Johan hopen het volledige album begin volgend jaar te laten horen.

Kyra Goede

terug naar Twarres

Deze pagina is bijgewerkt op