24 augustus 2000
Provinciale Zeeuwse Courant op het web

Twarres is tweetalig duo

Ze zijn jong, leuk en goed! De naam is: Twarres van het Fries 'twa', twee. Die twee zijn Mirjam Timmer en Johan van der Veen, geboren en getogen in het Friese Warga.

Paul de Leeuw nodigde hen tot twee keer toe uit in zijn programma. Radiostations willen hen in de uitzending. Hun debuutsingle 'Węr bisto' stijgt gestaag in de hitlijsten en wordt veel gedraaid door zowel Radio 1 als Radio 3. Vrijdag werken ze mee aan de opening van Sail en zaterdag treden ze op op de Uitmarkt in Amsterdam. In beide gevallen op het grote podium, hoewel aanvankelijk een klein podium de bedoeling was.
In platenland hebben ze al koosnaampjes: Jip en Janneke. Ze zijn 18 en 19; kennen elkaar al 15 jaar, net zo lang als ze samen zingen. In groep 1 van de basisschool werden ze geselecteerd om samen 'Op een onbewoond eiland' uit Kinderen voor Kinderen ten gehore te brengen. Sindsdien zijn ze muzikaal met elkaar vergroeid geraakt.
Mirjam:"Ik ben opgegroeid met muziek. Mijn vader was muzikant. Er waren altijd instrumenten in huis."
Mirjam schrijft alle liedjes. "Ik hoor muziek in mijn hoofd, ook als het gaat om arrangementen."
Voor beiden was het na de middelbare school een uitgemaakte zaak: verder met Twarres. Maar dat vonden ze thuis wel erg gewaagd. Mirjam nam diverse baantjes, Johan begon met een opleiding voor kok. "Na een paar maanden kwam ik er achter dat ik liever kook voor eigen kring dan de hele dag voor andere mensen."
Op 2 oktober 1998 wonnen ze hun eerste talentenjacht. Het was de eerste van een hele reeks. Het voorlopige hoogtepunt in de prille carričre was de eerste plaats op het Friese festival 'Liet '99'. Moeder Lotte: "Op een gegeven moment kwam ze naar me toe en zei: 'Wat vind je hiervan? Toen liet ze 'Wér bisto' horen en ik zei: 'Je hebt iets heel moois geschreven. Jullie zouden je moeten opgeven voor Liet'." Mirjam: "Maar ik hoorde behalve gitaar een vioolpartij in mijn hoofd. Toen zijn mijn moeder en ik naar het Fries Jeugdorkest gegaan en hebben we een paar violisten gevraagd of ze wilden meedoen."
Aan de overwinning zat een plaatopname vast en na enig aandringen ook een televisieopname voor Net 5 in het Spaanse Lloret de Mar. In het najaar zal een cd-album verschijnen met teksten in het Fries en in het Engels. Mirjam: "Ik schrijf in twee talen, trouwens ook wel eens in het Nederlands, maar Nederlands is vaak te hoekig voor wat ik wil uiten. Fries en Engels passen beter bij mijn muziek."
De muziek is licht Keltisch. Bijna tegelijkertijd zeggen ze: "Ierland, ik wil daar zo graag naar toe. Johan laat trots een net aangebrachte tatoeage zien. Een keltisch tekentje. En Mirjam zegt: "Als reďncarnatie - en niemand, echt niemand weet of zoiets bestaat - zou bestaan, dan ben ik misschien wel een ouwe pubganger geweest."

Over muziek pratend, komen ze met namen als Simon and Garfunkel, The Cranberries en Madonna. Mirjam: "Madonna probeert steeds zichzelf te over treffen. Dat is belangrijk. Veel artiesten willen een ander overtreffen, maar je maakt het jezelf moeilijk door je maatstaven bij jezelf te leggen." En verder noemen ze Prince, Michael Jackson, Peter Gabriel.
Inmiddels zijn ze bezig met het formeren van een band. "Een sobere band, hoor", zegt Mirjam. "Zoiets als wat Ilse de Lange heeft gedaan: een ondersteuning van de gitaar. Je moet het niet teveel uitbreiden, anders tast je aan waar het allemaal om was begonnen."

Els Smit

terug naar Twarres

Deze pagina is bijgewerkt op