NOORDZEE FM

Februari 1999
Nr. 1

Drentse band geniet volop van succes

'SKIK betekent plezier
en dat hebben we!'

De Drentse driemansformatie SKIK heeft een nieuw album gemaakt: 's Nachts. De teksten zijn, net als die van de vorige twee cd's, in het Drents geschreven. Liedjesschrijver en zanger DaniŽl Lohues vertelt over zijn fascinatie voor Drente en zijn liefde voor muziek.

Zanger DaniŽl, bassist Maarten van der Helm en drummer Marlen Davers zijn geboren en getogen in Erica, een dorpje onder de rook van Emmen in Zuidoost Drente. DaniŽl: "Maarten en ik kennen elkaar al heel lang. We zaten samen op de lagere school in Erica en op de middelbare school in Emmen. Marlen ken ik vanaf mijn zestiende. Na ons eindexamen zijn we elkaar een beetje uit het oog verloren. Ik ging in Utrecht wonen, omdat ik daar in een bandje zat en Maarten verhuisde naar Groningen. In mijn tijd in Utrecht heb ik heel erg veel liedjes geschreven, meestal in het Engels.
Mijn eerste nummer in het Drents ging over naar huis gaan: Noar Huus. Ik weet nog dat ik ermee bezig was en dat ik de tekst bijna automatisch in het Drents opschreef, want thuis is Drente. Ik houd van dit deel van Nederland en kan uren door mijn geboortestreek fietsen. Ik voelde me in Utrecht niet helemaal op mijn plaats en was blij dat ik weer terug kon. Toen ik de jongens weer tegenkwam en we vier jaar geleden met SKIK begonnen, had ik een aantal nummers in het Drents klaarliggen en was het vanzelfsprekend dat we daarmee aan de slag gingen."
Het succes van SKIK begon in Erica. Eťn van de eerste optredens van de band vond plaats tijdens het Streektalenfestival in Emmen. DaniŽl: "Daar treden internationale artiesten op die in hun streektaal zingen. Ik kan me nog herinneren dat de journalisten toen al vroegen of het zingen in het Drents geen beperking zou worden voor onze carriŤre. Die vraag zal ons wel altijd blijven achtervolgen. Degene die de vraag het eerste stelde, bedoelde toen of we wel populair in heel Drente zouden kunnen worden als we in het Zuidoost Drents zongen. Als een journalist die vraag nu stelt, bedoelt hij of onze mogelijkheden in het buitenland niet beperkt worden. Mijn antwoord is dat zingen of schrijven in een streektaal niet beperkend is; dat wordt het pas als je jezelf beperkingen oplegt."

Een muzikale alleseter
DaniŽl heeft een passie voor streektalen, en surft dan ook vaak over het Internet op zoek naar informatie daarover. Zijn tweede grote liefde is muziek. "Ik ben altijd met muziek bezig. Ik luister er de hele dag naar, en als ik dat niet doe ben ik meestal liedjes aan het schrijven. Dat doe ik vaak 's nachts, vandaar de titel van het nieuwe album. Er is eigenlijk maar ťťn muzieksoort waarmee ik niet overweg kan, en dat is heavy metal. Voor de rest heb ik een heel brede muzieksmaak. Ik luister graag naar groepen als Van Dik Hout en De Dijk, en daarnaast vind ik bijvoorbeeld de Achterhoekse zanger en liedjesschrijver Hans Keuper helemaal top. Van de buitenlandse popartiesten ben ik een grote fan van Prince, Paul McCartney en Brian Wilson, maar ook van hardrockgroepen als AC/DC. Ik luister ook veel naar klassieke muziek. Ik ben dus een alleseter op muzikaal gebied."
's Nachts is een album geworden waarop veel verschillende stijlen te horen zijn. De Buis is een reggaenummer en 'k Heb Het Licht Nog An zou bruikbaar kunnen zijn voor een aflevering van de Muppetshow. Het album eindigt met een symfonisch, instrumentaal werk. "De nieuwe single 't Giet zoas 't Giet gaat over het lot. De dingen gebeuren volgens een bepaald patroon en met een bepaald doel. Je moet er maar vertrouwen in hebben dat het goed is, want het gaat zoals het gaat. Ik heb zeker vertrouwen in de toekomst. De afgelopen vier jaar is er veel met ons gebeurd: we zijn begonnen als een groepje muzikale vrienden uit een dorpje en hebben landelijke bekendheid gekregen. Dat we in eerste instantie alleen in een kleine kring waardering kregen, had het voordeel dat we langzaam aan het 'bekende Nederlanderschap' konden wennen. In het begin werden we alleen in Drente herkend, maar nu ook in de randstad. Ik vind het allemaal prima, als de omstandigheden in mijn leven wijzigen, verander ik gewoon mee. We hebben vorig jaar op een paar grote festivals gespeeld en dat zal dit jaar ook weer gaan gebeuren, maar daar schrikken we nu niet meer van.
Trouwens, SKIK is Drents voor schik en dat is wat we in ons werk hebben: heel veel plezier."

terug naar Skik

Deze pagina is bijgewerkt op