Groninger Dagblad

opgegaan in het Dagblad van het Noorden

Skik verrast met VVV-trofee

Van onze verslaggever
Marc Bootsgezel

EMMEN - Nietsvermoedend en enigszins bedremmeld stapten de leden van de Drentse band Skik gisteravond de zaal binnen. Want met een listige truc was de organisatie erin geslaagd zanger/gitarist DaniŽl Lohues, bassist Maarten van der Helm en drummer Marlen Davers naar congrescentrum de Giraf in Emmen te lokken. Daar ontving de band de Vlinder-Stad VVV-trofee van 1997. Skik kreeg de prijs voor de manier waarop ze het afgelopen jaar Drenthe in het algemeen en Zuidoost-Drenthe in het bijzonder voor het voetlicht brachten.
De VVV riep onder meer de hulp in van toerpromoter Mojo Talent BV om Lohues en zijn collega's naar de uitreiking te lokken. Daarvoor werd voorafgaande aan de uitreiking een bandvergadering in een cafť belegd, waarna toermanager Pieter Spoelstra te kennen gaf nog even wat op te moeten halen bij De Giraf. Uiteindelijk werd het dus de band zelf die iets kwam ophalen.
En over die keuze bestond geen enkele twijfel, stelde VVV-Voorzitter Onno te Nuyl in zijn toespraak. Daarom was er voor 1997 ook geen jury aan te pas gekomen om een geschikte kandidaat te kiezen. Te Nuyl lepelde het ene na het andere wapenfeit van de Drentse formatie in 1997 op. Zoals het winnen van de zilveren harp, de aanmoedigingsprijs vanuit de muziekindustrie. En de positieve recensies naar aanleiding van de tweede cd, 'Niks is zoas 't lek'. En natuurlijk werd ook het eerste optreden op Pinkpop - waar de band afgelopen zondag overigens voor de tweede keer stond niet vergeten.
Een verraste DaniŽl Lohues toonde zich achteraf erg blij met de onderscheiding: "Dat we waardering krijgen uit deze hoek vind ik ontzettend mooi. Helemaal dat de VVV stelt dat wij Emmen promoten." De prijs - een sculptuur van de kunstenaar jan Steen - krijgt een mooi plekje in de oefenruimte van de band.
In die ruimte wordt inmiddels druk geschreven aan materiaal voor de derde cd van Skik, die begin volgend jaar moet uitkomen. Lohues is tot nu toe erg tevreden over het materiaal: "Het wordt een beetje als de eerste en de tweede cd door elkaar, alleen dan beter." Deze zomer zal de band voor het eerst de studio induiken om een aantal nummers op te nemen.

terug naar Skik

Deze pagina is bijgewerkt op