Nieuwsblad
van het noorden


Heimwee naar het oude Drentse land


Drente is Drenthe niet meer, stelt Alex Harteveld van de Drentstalige bluesformatie Kopstubbers. Boerendorpjes veranderen in veredelde villa-nederzettingen met kapitale woonboerderijen, waar tegenwoordig meer luxueuze terreinwagens rondrijden dan tractoren. Weg is de tijd van hun jeugd. Alle reden dus, vonden ze, om die onbezorgde jaren in die zo besloten wereld te bezingen op de cd Altied Pech.

De vijf Kopstubbers zijn tegenwoordig vooral Drent in het hoofd. Alex Harteveld, docent strafrecht aan de R.U.G. en plaatsvervangend rechter, heeft zich inmiddels op het Groningse platteland gevestigd evenals zijn tweelingbroer Erik. "Groningen heeft nog de ruimte. Drenthe is druk geworden."
De tweeling groeide op in de buurt van Rolde. "Daar komen veel van die gevoelens vandaan. Wij woonden in een piepklein dorpje, vierentwintig boerderijen. Het boerenland was nog niet door de mechanisatie veranderd. Het was een fijne overzichtelijke tijd. De toeter van de melkfabriek gaf aan dat het 12 uur was. Rooimachines bestonden nog niet. Wij hielpen mee aardappels te krabben. In tien jaar tijd is dat in een klap weggevaagd. Nog zoiets: op de brommer met het wichie achterop de buddy-seat het Neisblad bezorgen en dan 's avonds naar het fietsenhok van de school."
Iets van het populistische verzet, zoals dat in de jaren '60 werd verwoord, zit er ook wel in hun muziek, gelooft Harteveld. "Een protest tegen het establishment hè. Tegen de omstandigheid dat je veel meer moet als je iets ouder wordt, dat je serieus een vak moet kiezen, dat je op een beschaafde manier aan de cultuur van volwassenen moet meedoen. In Wat drums, een bas, de blues gaat het over "al die ministers met hun goeie goed, heur dikke auto's en heur blauwe bloed" en over "dure meneren die whiskie drinkt, die mooi kunt beweren dat geld niet stinkt."
Hier spreekt overigens Erik Harteveld, die door zijn broer wordt omschreven "als een beetje een vrijbuiter." Erik Harteveld publiceerde een dichtbundel en maakt sinds twee seizoenen de sketch waarmee het programma van TV Drenthe wordt besloten.
Het is puur terugkijken wat zij doen, beseft Alex Harteveld. "Op zich past dat wel bij liedjes, terugverlangen naar het verleden. Het is een literair thema, denk aan Vestdijk. Maar goed, die tijd komt nooit meer terug. Daarom past de blues er ook goed bij. "De Hartevelds groeiden niet toevallig op met Cuby hun gote held. "Die heeft een eigen dimensie aan de Drentse identiteit toegevoegd. Blues wordt sindsdien geassocieerd met Drenthe, het past bij Drenthe."
Kopstubbers - verder bestaande uit Wilt Stel, Herman Wesselink en Bruno Boucher - injecteren de ritme-kant van hun Drentstalige bluesjes zelf voorzichtig met latin-elementen. verder herinneren het orgel en het sustainvolle gitaargeluid aan Santana.
Belangrijker dan de muziek zijn het plezier en het escapistische gevoel met de jongens op pad te zijn, net als vroeger. "Door de muziek en het repertoire kunnen we even onbezorgd leven, kunnen we ons afzetten en ons net als vroeger gedragen. De teksten versterken dat gevoel, omdat we zo nadrukkelijk over die tijd zingen."

De cd Altied Pech van Kopstubbers kan worden besteld door f 22,50 (incl. verzendkosten) over te maken op rekeningnummer 36.74.24.479 van de Rabo Bank t.n.v. Stichting Kommoosie, Postbus 2 9953 ZG, Baflo. Vrijdag zijn er opnamen voor TV Drenthe in het openluchtmuseum in Schoonoord, op 6 juni volgt een presentatie in Amen en op 20 juni speelt de groep op het streektaalmuziekfestival Muzem in Emmen.


BIJDRAGE: Siebrand Vos

terug naar Kopstubbers

Deze pagina is bijgewerkt op