19 maart 1997
Provinciale Zeeuwse Courant op het web

Drentse Skik wil gewoon een leuke avond hebben

van onze verslaggever
Herre Stegenga

ZIERIKZEE - Een Zilveren Harp voor het debuutalbum, optredens op radio en televisie, het voorprogramma van Bon Jovi en straks een plekje op het Pinkpop-podium. Het succes is snel gekomen voor Skik, drie jongens uit het Drentse dorp Erica. Maar sterallures zijn de leden vreemd en bij elk optreden gooien ze de beuk erin. Zaterdag is Zierikzee aan de beurt. Zanger/gitarist/liedjesschrijver Daniel Lohues, met Drentse tongval: "Helemaal te gek, onze eerste keer in Zeeland."

Er komt een drukke tijd aan voor het drietal. Binnenkort begint een nieuwe serie concerten, voor de rest van het jaar is de band al bijna volgeboekt, en maandag 7 april wordt de nieuwe cd uitgebracht. 'Niks is zoas 't lek' heet de opvolger van het titelloze debuut, oftewel: Niets is zoals het lijkt. Wat wil Lohues daarmee zeggen? "Tja, moeilijk uit te leggen", hakkelt hij. "Een beetje een vaag verhaal." Hij verwijst onder meer naar 'dat gerotzooi' in Emmen, waar na een schandaal over machtsmisbruik, plichtsverzuim en intimidatie het college van B en W en enkele topambtenaren konden opstappen. Lohues: "Je denkt een fatsoenlijke gemeente te hebben, maar, ga je een beetje spitten dan blijkt er van alles aan de hand te zijn."

Normaal
Het verhaal van de oprichting van Skik doet een beetje denken aan het ontstaan van Normaal. Voorman Bennie Jolink trok in de jaren zestig naar Amsterdam om zich in de hoofdstedelijke 'scene' te storten. Maar de arrogantie waarmee hij werd geconfronteerd en vooral de kritiek op zijn accent deden hem met rasse schreden terugkeren naar de Achterhoek. Als een reactie op dit avontuur begon hij met Normaal. Lohues heeft een vergelijkbare ervaring achter de rug. Vijf jaar geleden verhuisde hij van Erica naar Utrecht om in de groep The Charlies te spelen. Hij kon echter moeilijk aarden in de Domstad en begon liedjes in het Drents te schrijven.'Noar Huus' is hier een voorbeeld van.
Skik wil zich echter niet afzetten tegen de grote stad. "Zo zitten we niet in elkaar", vertelt Lohues. "In de tijd dat ik in Utrecht woonde ben ik er gewoon achter gekomen dat mijn geboortestreek eigenlijk heel mooi is." Ook van een fanatieke Drente-promotie is geen sprake, benadrukt hij. "Skik maakt popmuziek, toevallig met Drentse teksten." Net als het Limburgse Rowwen Hčze worden de teksten van Skik ook in andere provincies luidkeels meegezongen. Ook in Zeeland zal de groep, wel aanslaan, verwacht Lohues. Ik ken een paar Zeeuwen en ik denk dat we wel op dezelfde golflengte zitten. We maken er gewoon een leuke avond van."

Gewoon
De nummers van Skik gaan over alledaagse onderwerpen. "Heel gewone dingen", volgens Lohues. "Vaak zaken die onze generatie bezighouden." Soms met een knipoog. Het loflied 'Dreuge Worst' behoeft geen toelichting en op de nieuwe cd is bijvoorbeeld een nummer te vinden over fietsen. "Het mooiste dat er is", stelt Lohues. Helemaal gelukkig is de zanger als hij 's nachts tussen Emmen en 'Erica, in een glooiing in het weidse landschap, even een sjekkie kan draaien. Zijn manier om de veenkolonie de liefde te verklaren, zo blijkt uit het nummer 'Tomme':
"Ik stop eem om een peuk te piern
Altied de zölde plek
altied goa'k 's nachts eem zitten hier
't is misskien wel wat gek'.


Skik speelt zaterdag 22 maart in Brogum in Zierikzee. In het voorprogramma staat het Brabantse Vals Licht. Deze groep begint 22.00 uur, de zaal opent een halfuur eerder de deuren.

terug naar Skik

Deze pagina is bijgewerkt op