De Stentor op het web

Muziek Mooi Wark klinkt ineens heel anders

door Cor van Dalen

HARDENBERG - Componist / arrangeur Alfred Willering uit Hardenberg bewerkt nummers van Drentse popgroep voor uitvoering door het Drents Jeugd Orkest. William Bossong moet eerlijk toegeven dat hij de muziek van Mooi Wark nog nooit op noten had gezien. "Die kunnen we toch niet lezen, want we spelen puur op ons gevoel", zegt de basgitarist van de Drentse dialectrockband.

Maar door toedoen van componist Alfred Willering uit Hardenberg is van 22 nummers van Mooi Wark nu bladmuziek.
Willering heeft de nummers speciaal gearrangeerd voor een concert met het Drents Jeugd Orkest, onlangs in een uitverkochte sporthal in Beilen. Band en orkest kijken nu of een reeks concerten in theaters tot de mogelijkheden behoort. Het samen uitbrengen van een cd wordt ook niet uitgesloten, want de samenwerking smaakt wel naar meer.
"Er is een aantal dingen in mijn leven die ik wil doen. Dat is Lowlands, Kim Holland en optreden met een groot orkest", zegt Bossong met een brede grijns. "Het laatste is nu gerealiseerd, en een beetje afgekeken van wat Metallice ooit deed." Mooi Wark koos voor het Drents Jeugd Orkest (DJO) van dirigent Nico Sieffers. En die schakelde Alfred Willering in na een eerdere succesvolle samenwerking. De Hardenberger maakte voor het DJO een compositie voor harmonieorkest en gemengd koor over het bijbelboek Job.
Het bewerken van de nummers van Mooi Wark was van een heel andere orde. "In die nummers zitten maatsoort- en transcriptiewisselingen. Ik ben er artistiek mee aan de gang gegaan met als doel er voor het orkest iets interessants van te maken. En niet een nummer klinkt hetzelfde."
Volgens Mooi Wark-muzikant William Bossong is Alfred Willering voortreffelijk in geslaagd zijn opdracht. "Toen we enkele nummers speelden kreeg ik kippenvel van onze eigen muziek. Ja, als je de nummers speelt met dik zeverntig blazers en slagwerkers klinkt het ineens heel anders." Mooi Wark koos er bovendien voor om nummers te laten bewerken die tijdens live-optredens niet zo vaak op de setlist staan. Een vreemde gewaarwording voor Bossong en zijn kornuiten was het gegeven dat een liedje afgelopen is als alle noten gespeeld zijn. "Wij kijken naar ons publiek en rammen dan nog even door..." De samenwerking is het Drents jeugd Orkest goed bevallen. "We hebben twee heel verschillende muziekculturen met ieder zijn eigen aanhangers bij elkaar gebracht", zegt dirigent Nico Sieffers. "Een boerenrockband die alleen maar audiovisueel musiceert en een symfonisch blaasorkest dat uitsluitend gebruik maakt van bladmuziek. Dat maakt de samenwerking zo uniek." De dirigent is van mening dat de samenwerking ook bijdraagt aan het gebruik van de streektaal. Die doet het goed, onder meer door groepen zoals Normaal, Rowwen Hze, Mooi Wark en de zangers Danil Lohues en G Reinders.

terug naar Mooi Wark

Deze pagina is bijgewerkt op