Dagblad van het Noorden op het web

Martijje! zingt Drents nieuw leven in

REPORTAGE
NEIE DRENTSE KINDERLIEDTIES

Emmen Hunebedden, heide en schapen: dat is Drenthe in een notendop, weet Martijje Lubbers (32) en dat cliché zint haar helemaal niet. "Ik vind het leuk om iets met het Drents te doen en het is mijn missie om het Drents uit die stoffige hoek te halen."
Zangeres Martijje! deed dat in 2009 met haar CD Drezz, een samenvoeging van Drents en jazz. Gisteren presenteerde ze op de Pabo in Emmen Jamero, een CD met zestien nieuwe Drentse kinderliedjes. Jamero de titel-song gaat over een donkere jongen die jembéles komt geven op een school en binnen de kortste keren zijn alle meisjes verliefd op hem. "Zo positief als de trommelaar Jamero werd ontvangen, zo hoop ik ook dat het de CD vergaat", zegt ze.
Ze hoopt dat niet alleen om het Drents nieuw leven in te blazen, maar ook om het muziekonderwijs op de basisscholen een steuntje in de rug te bieden. "Muziekles sneeuwt een beetje onder de laatste jaren, waardoor er weinig gezongen wordt. Het is afhankelijk van de muzikaliteit van een leerkracht of een klas wel of niet veel met muziek doet!"
Dat probleem is te ondervangen met Jamero. Elke basisschool in Drenthe krijgt de CD met karaoke-versie en lesmateriaal zodat ook niet-muzikale leerkrachten er eenvoudig mee uit de voeten kunnen. Bovendien is Martijje! van plan op de scholen langs te gaan om workshops te geven zodat het project niet in een kast blijft liggen.
Kinderen stellen haar bezoek op prijs, gezien het enthousiasme waarmee een gelegenheidskoor met kinderen van De Vlonder en De Lisdodde gisteren twee van de liedjes vertolkte. Erg Drents klonken beide liedjes niet, eerder Kinderen voor Kinderen-Hollands, met hier en daar een Drents woord. "Ik vind Drents best wel een moeilijke taal om uit te spreken', zegt Leona Dijk (11) die in groep 8 van De Vlonder zit. Haar klasgenootje Nynke Gooyert (12) spreekt evenmin Drents, of het moet voor de grap zijn. Toch vinden ze het belangrijk dat het Drents bewaard blijft, al was het alleen maar omdat de oma van Leona het spreekt.
Dat Martijje! zingt in het Drents, vinden ze mooi, vanwege haar stem. Leona en Nynke kunnen het weten, want zij willen meedoen aan talentenjacht The Voice Of Kids, zo veel houden ze van zingen.

Jamero (fragment)
Zo maor op een maondag
Jamero oet Afrika
Komp langs in oeze klas
Hij hef hiel veul trommels
Een djembé, een bongo
In een grote broene tas
Hij speult zo mooi Jamero met zien djembé
Weer t'rug naor Senegal
Ik wil wal naor hum toe
Veur een djembéfestival

Meer info: www.jamero.nl
terug naar Martijje

Deze pagina is bijgewerkt op