Dagblad van het Noorden op het web

‘Erg wies met alweer een pries’

ACHTERGROND
EDISON DANIL LOHUES

Erica Hoeveel prijzen kan een artiest dragen? Meer dan hij zelf verwacht. Danil Lohues keerde zondag min of meer met twee onderscheidingen terug uit Rotterdam, waar de Edisons werden uitgereikt. Zijn album Hout moet werd bekroond in de categorie kleinkunst/theater, terwijl het door hem geproduceerde en deels geschreven album Eindelijk vrij van Rob de Nijs eveneens in de prijzen viel.
“Een meesterwerk”, oordeelde vakjury over de laatste plaat van Rob de Nijs. “Een innovatief album waarop de zanger bewijst dat hij, 48 jaar na zijn eerste hit, nog steeds meedoet.” Lohues en De Nijs - bekroond als beste mannelijke artiest - namen Eindelijk vrij op in het zuiden van de Verenigde Staten. Over Hout moet: “Lohues laat zich weer zien als een waar woordkunstenaar die zijn muzikale invloeden niet alleen op het Drentse platteland vindt, maar ook in het broeierige zuiden van de VS.”
Lohues reageerde gistermorgen nog steeds verbaasd op de uitslag van de Edison. “Het is toch wel weer heel bijzonder. Ik had het niet verwacht - dat zit dan blijkbaar in het systeem”, aldus de zanger uit Erica voor de radiomicrofoon van RTV Drenthe.
In n moeite door benadrukte hij dat het winnen van een prijs eigenlijk bijzaak is. “Het gaat niet om het scoren. Het is geen Boortoren-wandeltocht, daar loop je er voor.” Desalniettemin toonde Lohues zich zeer in zijn nopjes met het juryoordeel: “Ik ben er ontzettend wies met.” En greep hij de gelegenheid aan om aan te geven dat de totstandkoming Hout moet niet het werk van n persoon is geweest “De eer gaat ook naar Bernard Gepken en Guus Strijbosch. Maar ja, je krijgt n beeldje. Dat krijgt een plek naast Annie.” In 2006 kreeg hij een Annie M.G. Schmidtprijs voor zijn lied Annelie.
Er werden meer prijzen verdeeld zondagavond. Zo werd Anouk uitgeroepen tot beste vrouwelijke artiest, Racoon tot beste popgroep er Krystl tot beste nieuwkomer. Verder gingen de publieksprijzen naar Nick & Simon en Ilse DeLange, werd Marco Borsato in het zonnetje gezet als winnaar van de oeuvre Edison en kreeg het samenwerkingsproject Happy Camper van Job Roggeveen een speciale juryprijs. De Edison is de oudste muziekprijs in Nederland en wordt a sinds 1960 uitgereikt. (DvhN)

terug naar Danil Lohues

Deze pagina is bijgewerkt op