Dagblad van het Noorden op het web

INTERVIEW • THEATERTOURNEE
EN CD WANT2SWING BIGBAND

Een Drentstalige kerst,
geheel gearrangeerd

2009 kan ook de boeken in als het jaar waarin jazz ende Drentse taal elkaar hebben gevonden. Na het album Drezz van Martijje! is er nu een kerstcd van bigband Want2Swing reet een opvallende Drentstaligé inbreng. Zondag staat het gezelschap in de Winsinghhof in Roden.

Door Joep van Ruiten

RODEN • Kerstliedjes in de Drentse taal, voor de kijkers van RTV Drenthe is het niets nieuws meer. Vooral dankzij het stemmige televisieprogramma Hillege Daag waarbij onder anderen Daniël Lohues heeft laten zien én vooral horen dat de zogeheten 'mooiste tijd van het jaar' in het Nedersaksisch kan worden bezongen zonder dat het ook maar een moment oubollig hoeft te worden.
Vorig jaar werd die traditie overtuigend voortgezet door de Want2Swing Bigband. Het gezelschap rond, muzikaal leider Marco Kerver komt nu met het elegant gearrangeerde album Want2Swing Goes Christmas en een kleine, gelijknamige theatertour. Zondag staat de band in Roden met een voorstelling rond een acteur die een poging doet het kerstverhaal voor te lezen, maar vooral heel veel muziek. In het Drents uiteraard, maar ook in het Nederlands en het Engels.
De kiem voor Want2Swing Goes Christmas werd gelegd doorzangeres Marike Schepers tijdens een. repertoire-brainstorm van de bigband. "Niet iedereen houdt ervan, maar zij liet zich ontvallen kerst erg leuk te vinden", memoreert artistiek en zakelijk leider Arjen Snijder. "Waarop wij ons hardop afvroegen of je wel mensen kunt vinden die in zo'n drukke periode, op een podium willen staan. Marike leek niet de enige te zijn. Toen zijn we gaan werken aan geschikte nummers."
Had het optreden tijdens Hillege Daag nog veel weg van een sfeerrijk televisie¬concert, in de theaters wordt groots uitgepakt. Snijder: "Zo brengen we veel meer liedjes, allemaal eigen repertoire. Marjolein Scherphuis heeft een script geschreven waarin verteller Emil Klok een belangrijke rol speelt. We hebben de beschikking over een technisch team en iemand aangetrokken voor het lichtontwerp. Op het podium staan straks zo'n twintig man, maar de club is behoorlijk omvangrijk geworden."
Blikvangers van Want2Swing zijn de zangeressen Margot Kriek, Marike Schepers en Martiije Lubbers. Laatstgenoemde presenteerde eerder dit jaar de Drentstalige jazz cd Drezz. Gaat iedereen het zingen in het Drents zo goed af? Snijder: Martijje dus wel. Maar Margo is er eigenlijk geen liefhebber van, die zingt liever in het Engels. Marike zit daar een beetje tussenin. Toen we als bigband, voor het eerst een Drentstalig nummer in het repertoire wilden opnemen, werd er door sommige musici nog flink gezucht."
Inmiddels is de stemming definitief omgeslagen. Juist dankzij het Drents lukt het gezelschap zich te onderscheiden. 'Dat merkten we bijvoorbeeld toen we onze show bij theater De Muzeval in Emmen aanboden. Die hadden ons bij Hillege Daag gezien", zegt Snijder. "Afgelopen week heeft Jacques Tichelaar als commissaris van de koningin in Drenthe onze cd in ontvangst genomen. Het enthousiasme is opvallend groot. Nu willen we met ons regionale product ook wel nationaal."

• OPTREDENS

'Want2Swing Goes Christmas': 13/12 in De Winsinghhof in Roden. Aanvang 15.00 Uur, entree €19; 19/12 in De Muzeval in Emmen. Aanvang 20.15 uur, entree €17,50; 20/12 De Schalm in Assen. Aanvang 15.00 uur, entree 12,50 euro. Zie ook www.want2swing.nl

terug naar Want2swing

Deze pagina is bijgewerkt op