De Telegraaf op het web

Martijje brengt Drentse Jazz

AMSTERDAM

Nederland heeft al kennisgemaakt met de Friese Fado van Nynke Laverman, nu komt daar ook Drezz, oftewel Drentse Jazz, bij. Op 24 mei komt het gelijknamige album uit van de 30-jarige vocaliste Martijje. Zij combineert moderne streektaal met eigentijdse jazz en heeft voor haar album intensief samengewerkt met een keur aan Noordelijke muzikanten.

“Ik zing alle nummers in het Drents”, zegt de vocaliste, die drie jaar geleden afstudeerde in de richting jazz op het conservatorium in Groningen. “Ik ben geboren en getogen in Grolloo en het Drents voelt als mijn eigen taal, waarin ik uitdrukkingen kwijt kan die ik in het Nederlands niet heb. Zingen in het Drents ligt heel dicht bij mijn gevoel.”
De thema’s van Martijjes liedjes zijn uiteenlopend. “Ik zing over liefde en relaties, maar ook over Drentse jazz zoals ik die zie: nog niet in grote mate aanwezig, maar er zit heel veel potentie in. Jazz is hip en happening, en ook streektaal is ’hot’. Ik probeer die twee factoren met elkaar te verbinden. Eigenlijk hoop ik dat de Drent die mijn muziek hoort, zijn taal herkent en daardoor de muziek gaat waarderen. Muziekliefhebbers wil ik bereiken met mijn stem, de composities van mij en Rob Elfrink en het transparante geluid. Het zou leuk zijn als de kennismaking met het Drents zoals ik dat zing een positieve indruk achterlaat.”
Alle teksten op Drezz zijn bekeken door het Drents taalinstituut Huus van de Taol. Martijje kiest bewust voor zingen in ’eigentijds Drents’. “Taal is iets levends, sommige woorden verdwijnen en daar komen moderne varianten voor terug. De taal evolueert. Dat hoor je heel duidelijk in mijn teksten terug.”
De vocaliste wil met haar muziek ook niet-Drenten raken. “Muziek overstijgt eigenlijk alle taal. Kijk maar naar een muzikant als DaniŽl Lohues. Hij gaat zijn eigen weg, maakt muziek die puur is, daar herken ik mezelf in. Het zou heel mooi zijn als die boodschap overkomt.”

terug naar Martijje

Deze pagina is bijgewerkt op