Dagblad van het Noorden op het web

Egbert Meyers verrast
in 't Drents

De laatste Drentstalige cd van Egbert Meyers - Dreuge Dunder - stamt uit 2001. Nu verrast hij het publiek met nieuw Drents werk. In Grolloo presenteert de liedjes-schrijver zondagmiddag het album de Hondsrug Sessies.

Door Bouwe van Norden

GROLLOO. De vrees van sommigen dat liedjesschrijver Egbert Meyers na de Engelstalige cd Bluebonnet Blues (2007) het Drents de rug had toegekeerd, blijkt ongegrond. Zondag presenteert de zanger/gitarist in café Hofsteenge in Grolloo het vierde album in de taal van zijn hart. Hondsrug Sessies heet het schijfje met elf Drentstalige Meyers-nummers en drie vertaalde songs. Plus een bonus cd: een gedigitaliseerde versie van de langspeelplaat Tweiduuster (1988) van de Drentse muzikant.
"De mensen bleven vragen wanneer er weer eens een nieuwe Drentse cd van mij uitkwam. De laatste - Dreuge Dunder - dateerde uit 2001", zegt de muzikant uit Gasselte. Er staat overigens niet alleen recent werk op. " Ik schrijf niet zo vlot.
Een deel van de nummers had ik nog liggen; onuitgebracht werk, geschreven voor speciale gelegenheden. Zo staat Wij op de Hondsrug Sessies. Dat schreef ik voor de 4 mei-herdenking." Hij zong het met Kees Hendriks aan de vleugel voor 5000 mensen tijdens de indrukwekkende herdenking in 2006 in Westerbork."
De opnamen voor de Hondsrug Sessies hadden tussen Gasselte en Bonnen plaats in een nostalgisch ingerichte zaal temidden van akkers en weilanden. Meyers bracht er een indrukwekkende groep muzikanten voor bijeen. Steelgitarist Johan Jansen (uit de band van Ilse de Lange), bassist en zanger Richard Zoer (voormalig bandleider van André Hazes) en zangeres Margaretha Kleine zijn te horen op de cd. Ook spelen Kees Hendriks (onder meer accordeon en piano), drummer Peter Deiman, Ronnie Snippe (akoestische gitaar), Erwin Budike (elektrische gitaar), Joost van Es (viool) en Paul van Vlodrop (mandoline, banjo en gitaar) er op mee.
De muziek op Hondsrug Sessies loopt uiteen van sfeervolle folk tot een door Meyers geschreven rockode voor de 65ste verjaardag van blueskanjer Harry Muskee. De 14 nummers zijn achtereen live opgenomen. San Diego serenade van Tom Waits staat als Hondsrugserenaode op het album. Verder bewerkte Meyers Man upan klippan van 'de Zweedse Bruce Springsteen' Ulf Lundell: de Drentse versie heet Man op de hei. Van de Amerikaanse rootsmuzikant Jimmy Lafave gebruikte de Gasselter Going Home. Hij maakte er Hen hoes van.
Dat de oude lp Tweiduuster nu ook op cd uitkomt, is te danken aan de fans. Herhaaldelijk kreeg Meyers de vraag dit album opnieuw uit te brengen. Het staat nu al vast dat hij op termijn opnieuw in het Drents van zich laat horen. Meyers: " Ik ben bezig met nieuw werk, maar ik kan nog niet zeggen wanneer het uitkomt."

. EXCLUSIEF ALBUM
Egbert Meyers' dubbel-cd, gelimiteerde oplage van 500 stuks, genummerd en gesigneerd. Verkoop bij Warenhuis Vanderveen in Assen en via www.egbertmeyers.com. Zondag presentatie in Hofsteenge, Grolloo. Zaal open 15.30, met optreden Egbert Meyers en zijn begeleiders bij 'Hondsrug Sessies'. Kaarten via 0592-501226. Entree vijf euro.

terug naar Egbert Meyers

Deze pagina is bijgewerkt op