Dagblad van het Noorden op het web

Drenten willen muziek in eigen taal stimuleren

Stichting Drentse Muziek Maatschappij opgericht

Door Maaike de Boer

ASSEN . Drenthe krijgt haar eigen muziekmaatschappij. In het Provinciehuis in Assen werd gisteren de Stichting Drentse Muziek Maatschappij gepresenteerd. Voorzitter Egbert Meijers bood Henk Weggemans, gedeputeerde van Cultuur, het projectplan aan.

De stichting heeft als doel de Drentstalige muziek een impuls te geven. Volgens voorzitter Egbert Meijers - tevens programmamaker bij RTV Drenthe, zanger en tekstschrijver - zit daar de laatste jaren te weinig vernieuwing in. "Steeds vaker wordt naar dezelfde cd's gegrepen. Het aanbod is niet meer gevarieerd genoeg en daar moet verandering inkomen."
In tegenstelling tot in andere provincies blijft in Drenthe de streektaal in de muziek vaak beperkt tot de kleinkunst en het cabaret. "Erg jammer," zegt Meijers, "het Drents is een mooie warme taal, met een eigen identiteit." De stichting streeft ernaar om binnen drie jaar nieuwe nummers te presenteren, zowel op het gebied van pop, rock als rapmuziek.
De rol van de Drentse Muziek Maatschappij zal vooral liggen bij het leggen van contacten tussen zangers, muzikanten en tekstschrijvers. "Het talent ligt er, het moet alleen verbonden worden, als die verbintenis er eenmaal is dan kan het een perfecte uiting van cultuur worden." De stichting met als slogan: verleg oen grčens, zing ook ien't drčents, hoopt dat de drempel om Drentstalige muziek te maken op deze manier verlaagd wordt.
De bedoeling is om jaarlijks met twintig nieuwe Drentstalige nummers te komen, die vervolgens in premičre gaan bij RTV Drenthe. Naast de uit te brengen cd's komt er jaarIijks een gala van het Drentstalige lied en hoopt de stichting met een musical of opera in de streektaal te komen.

NIEUW TALENT
De Stichting Drentse Muziek Maatschappij heeft jaarlijks voor twintig inzendingen een budget beschikbaar. Op de dinsdag gelanceerde site www.sdmm.nl is meer informatie te vinden.

terug naar Egbert Meijers

Deze pagina is bijgewerkt op